Street food karneval lockar besökare till Pargas centrum

Det var soligt på onsdagsförmiddagen då PK var på besök. Bild: Linn Turkki
Publicerad:
Det var soligt på onsdagsförmiddagen då PK var på besök. Bild: Linn Turkki

Karnevalen anlände till Pargas i dag och ännu imorgon hinner man smaka på maten de har att erbjuda.

I Pargas centrum ställer Street food karnevalen upp sina försäljningsstånd. Det är föreningen Katuruoka Karnevaalit ry som ordnar evenemanget, de reser runt i Finland med sin matkarneval. Genom sina evenemang vill föreningen sprida Street food-kulturen och de har många olika maträtter att erbjuda, både inhemska och internationella.

– Vi är stolta över att vi kan erbjuda oförglömliga smakupplevelser och möjligheten att spendera tid tillsammans, medan man njuter av mat av hög kvalité, säger föreningens ordförande Petri Herrala.

Evenemanget är avgiftsfritt, och förutom mat, finns det också ett tivoli för barn.

Allt från hamburgare till våfflor

På Street food karnevalen kan besökarna smaka på allt från hamburgare, thailändsk mat och traditionella ”makkaraperunat” till gelato och belgiska våfflor. Har man någon specialdiet kan det löna sig att ta en titt på karnevalens webbsidor, där det finns en lista på var man hittar till exempel glutenfri och vegetarisk mat.

Då evenemanget öppnade på onsdagförmiddag klockan 11, såg det först ganska lugnt ut, men snabbt började besökarna välla in. Karnevalen ordnas på parkeringsplatsen framför FBK-huset, medan tivolit för barn finns på andra sidan vägen vid torget.

Populär gris. Det blev snabbt kö till försäljningsståndet som sålde den helstekta grisen. Bild: Linn Turkki

Kirsi Heikkilä från Åbo och Marja Turunen från S:t Karins berättar att de kom till Pargas för karnevalens skull. De började sitt besök med att gå runt och titta på vad karnevalen hade att erbjuda. Mest intresserade var de av försäljningsståndet ”Vartaassa” där det bland annat fanns en helstekt gris. Heikkilä och Turunen verkade inte vara ensamma om det här, då många besökare samlades kring ståndet.

– Sedan tar vi kanske belgiska våfflor till efterrätt, säger de.

Kirsi Heikkilä (t.v) och Marja Turunen. Bild: Linn Turkki

Överlag tyckte de att karnevalen hade en trevlig atmosfär och gissade att alla säkert hittar något de vill smaka på.

Försäljaren Krista Salminen från Leipomo Keri-Hyvä, berättar att hon säljer bland annat karelska piroger, lörtsyn och kalakukko från östra Finland. Då PK besökte evenemanget direkt efter öppningen hade Salminen redan hunnit ha ett par kunder, men hon berättar att hennes produkter oftast brukar köpas med på vägen hem.

– Jag hoppas att det är många som vill besöka karnevalen, säger hon.

Krista Salminen säljer olia östfinska delikatesser. Bild: Linn Turkki

Katuruokakarnevaali är i Pargas 31.7-1.8 och håller öppet från klockan 11 till 20.

Man kan läsa mer om karnevalen på Katuruokakarnevaalis webbsidor, katuruokakarnevaalit.fi.

Linn Turkki