Sura remmar från Vikbo torp tog FM-guld i mathantverk

Burk med hemlagade äppelremmar
Remmarna av äppelmos föll juryn i smaken. Foto: Privat
Burk med hemlagade äppelremmar
Remmarna av äppelmos föll juryn i smaken. Foto: Privat
Publicerad:

När finska mästerskapen i mathantverk nyligen ordnades i Reso kom en guldmedalj till Pargas.

Det var Titti Edfelt från Vikbo torp, som tog FM-guld i klassen för snacks med sina sura remmar.

Hon har både deltagit och vunnit tidigare och de syrliga remmarna finns i tre smaker, gjorda på torkat äppelmos.

Tyst godis att äta på bio

De innehåller inget tillsatt socker.

– Det är ett tystlåtet godis att ha på bio, säger hon.

I sitt utlåtande säger juryn att remmarna är naturligt vackra med jämna färger. Strukturen är stadig även om remmarna är mycket tunna.

Enligt juryn har remmarna en bra balans mellan syra och sötma.

Deltagarna tävlade i elva olika kategorier, allt från drycker och snacks till bakverk och svampprodukter.

Närmare sjuttio närmatsföretag deltog i tävlingarna.

Kvinna med munskydd
Margot Vikström var en av årets domare. Foto: Alexandra Granberg

Smakerna som beskrivs i innehållet ska finnas med

Margot Vikström, Nagubo och projektansvarig för närmatsprojektet KulTa, var en av jurymedlemmarna.

– Det gäller att hitta smakerna som uppges i innehållet, både kryddor och råvaror ska komma fram.

Det var femte gången som FM i mathantverk ordnades.

Nästa gång ordnas de finska mästerskapen på Åland och sedan i Villmanstrand.

Syftet med tävlingen är att främja mathantverket och dess utveckling.

Viktigt med feedback

Feedbacken är viktig för deltagarna som vill utveckla sina produkter.

– I något skede har man trott på sin egen produkt, att det kanske är den som för mig närmare miljonen. Kunderna ger ju respons med den är kanske lite artig. Här får man på riktigt veta vad de tycker, säger Edfelt.