Svårt att ingripa mot ofog och vandalism
Under de senaste veckorna har upprepade fall av vandalism ägt rum på olika håll i Pargas centrum.
Pargaspolisen skriver i ett pressmeddelande att postlådor har sprängts, att stenar har kastats genom fönster samt att skräpkorgar och ett förråd på en lekplats tänts på.
Polisen ber nu ögonvittnen att ta kontakt.
Om man har mer information får man tag på Pargaspolisen på telefonnumret 0295 446 710.
Närmaste polispatruller kvällstid i Åbo
På polisstationen i Pargas är kriminalöverkonstapel Timo Keihäs medveten om ofoget, men hänvisar till sin chef.
Pargaspolisens chef, kriminalkommissarie Maria Sainio är på semester och hennes vikarie, kriminalkommissarie Joakim Mattfolk är stationerad i Åbo.
– Vi uppmanar alla som utsätts för våld och ofog att göra brottsanmälan. Skriv upp registreringsnummer på mopeder och bilar som stör. Genom samlad fakta kan vi sätta in åtgärder, säger Mattfolk.
I Pargas finns ingen polispatrull under kvällarna, inte heller i S:t Karins. Närmaste styrka finns i Åbo.
Sten genom fönstret
Det allvarligaste fallet inträffade natten till söndagen då Johanna Crafoord i Bläsnäs fick en sten genom sovrumsfönstret.
Hon polisanmälde händelsen och i tisdags skrev hon ett öppet brev till Pargas stad.
Crafoord skriver bland annat att det finns mycket som staden skulle kunna göra: se över infarterna till badplatsen, trafiken på Åsuddsvägen, patrullera i området kvällstid med mera.
Av någon anledning har man ändå inte gjort något, skriver Craaford.
Problemet är känt
Den avgående tekniska chefen Ted Bergman är medveten om problematiken, men säger att stadens möjligheter att ingripa är begränsade.
Skulle staden till exempel stänga av infarten till Bläsnäs badstrand med en bom, stängs också den stora allmänheten ut från en kommunal badplats som ska vara öppen för alla, säger Bergman.
Det är inte heller alldeles lätt att inrätta ett skilt avgränsat område där ungdomarna kan köra med sina mopeder och bilar.
– Då kommer man in på ansvarsfrågan i fall det händer en olycka på en av staden anvisad plats. Området borde ha någon form av övervakning och det vill ungdomarna inte ha.
Ishallsparkeringen en annan oroshärd
Ungdomarna i Pargas brukar också samlas på parkeringsplatsen vid ishallen.
Frågan om att bygga refuger eller farthinder där har diskuterats i olika repriser inom staden, men inte heller det är en lätt lösning, säger Bergman.
– Löser man ett problem på ett ställe, flyttar det till ett annat ställe. Farthindren skulle också göra det svårare för bussarna att köra på parkeringsplatsen.
Tas upp i ledningsgruppen
Craaford besökte också stadshuset i hopp om att träffa stadsdirektör Patrik Nygrén. Under hans semester var det utbildningschef Ulrika Lundberg som tog emot Craaford.
Crafoord beskriver mötet som sakligt och bra och på frågan om vad staden tänker göra fick hon som svar att problemen eventuellt skulle diskuteras på ledningsgruppens möte om ett par veckor.
Pia Heikkilä/Kim Lund
pku@aumedia.fi