Trygg ålderdom en del av familjepolitiken
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Familjepolitik uppfattas ibland som politik endast riktad till barnfamiljer. En viktig del av familjepolitiken är också hur vi tar hand om våra äldre. Mantrat om att man ska bo hemma så länge som möjligt slår ofta fel. Det skapar otrygghet både för anhöriga och för de äldre som utmålas som en belastning ifall de vill ha en trygg boendemiljö.
För dem som vill och kan bo kvar i hemmet är det viktigt att skapa förutsättningar för det, genom att utveckla hemvården och ge den nödvändiga resurser. Låga pensioner gör att kostnaderna för att bo hemma blir övermäktiga, speciellt för ensamstående.
Långvårdplatserna på institution blir färre, men samtidigt måste det finnas tillräckligt med platser på institutionsboende/serviceboenden som har mer hemlika förhållanden.
Familjepolitikens viktigaste uppgift är att se till att vi genom alla livsskeden kan känna oss trygga. Se till att barn får jämlika möjligheter till en god start i livet och att de äldre har rätt till ett värdigt åldrande är centralt för att uppnå detta.
Vi måste också komma ihåg att vårdarna är verkliga experter på vård och omsorg. Vi kan inte bara tala om dem som resurser som man plockar in. Vi måste lyssna på vårdarna och fråga dem vad de anser att är kvalitet i vården.
Carita Henriksson
Mikaela Luoma
Kommunalvalskandidater
SDP Pargas