Utmaningar som inte försvinner av sig själva: Brava

en vinjettbild med en logotyp och nio emojier med olika miner
Paola Fraboni
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi har alla hört att trots att vi byggt en ny fin byggnad, Brava skolcenter, finns det brister i strukturen och i byggnadens kapacitet. Jag har i åtminstone två år lyft upp dessa brister och de utmaningar som personalen och studeranden utsätt för. Jag har fått en del stöd och förståelse av bl.a. Christer Friis och Erika Silventoinen, men för det mesta upplever jag att jag inte fått tillräckligt med gehör. Nu verkar äntligen allt flera ha insett att vi förtroendevalda måste göra något för att ge personalen och studeranden bättre förutsättningar att verka i huset. På måndag lämnade jag in en motion till stadsfullmäktige. Motionen var en av många försök att få något konkret i gång.

På samma tomt som Brava, finns det en annan byggnad, Storgårdin koulu, det så kallade ”gamla lukio”. Huset är museiskyddat vilket betyder att det inte får rivas och inte heller får låtas förfalla. Huset finns på en sådan plats som inte heller tillåter försäljning pga att det ingår i ett skolcampusområde. Ju längre huset står tomt och stängt desto värre blir de problem som redan upptäckts och som orsakade dess stängning. Husets användning har varit på tals redan flera gånger men inget konkret har ännu hänt.

I Pargas stads strategi nämns flera gånger att vi vill att inflyttningen till vår vackra skärgårdskommun ökar och att vi jobbar tillsammans för att skapa möjligheter för detta. Nyinflyttade kräver att basservicen är lämplig: hälsovård (som inte längre är i våra händer), arbete, bostäder, dagvård och skolor. Statistiken visar att de flesta som flyttar in till vår stad är familjer med barn. Detta kräver en viss omtänksamhet då det gäller infrastrukturer för barnfamiljernas behov. För att locka barnfamiljer till Pargas krävs att vi har ett välfungerande skolsystem med utrymmen som tillgodoser läroplanens behov. Skolpersonalen behöver också få förutsättningar för att sköta sitt arbete på bästa sätt.

Rektorerna för de fyra enheter som verkar i Brava har flera gånger visat sin oro för bristen på utrymme för alla basgrupper, de har inte plats för all den lagstadgade undervisning som staden är skyldig att ge. Likaså har lärarna belyst strukturella och tekniska brister i byggnaden. Undervisningssektorns fackorganisation har lyft fram samma oro till nämnden för Fostran och Utbildning. Studeranden har svarat på en trivselenkät och resultatet visade att trivseln i den nya skolan var lägre än i den gamla. I nuläget kan inte skolorna tillgodose eleverna med utrymmen som krävs för differentiering, smågruppsarbete, elevsamtal eller träffar med vårdnadshavare under skoltid.

I min motion önskar jag att bildningsdirektören utreder möjligheterna att renovera Storgårdinkoulu för skolcentrets bruk. Jag anser att de utrymmen som finns i ”gamla lukio” skulle vara lösningen på många problem som råder i Brava. Detta skulle också lösa problemet för specialklasser och det ökade antalet elever med specialbehov. Den kommande reformen om stödnivåer i skolan kommer också att kräva en ännu större flexibilitet, bl.a. i form av flera klassrum. Dessutom kunde huset användas efter skoltid av andra aktörer: kombi, kulturskolorna, föreningar, osv. Huset kunde fungera som ett kreativt center för mångsidiga aktiviteter.

Paola Fraboni

SFP

Kandidat i välfärdsområdesvalet och kommunalvalet

Paola Fraboni
SFP, Kandidat i välfärdsområdesvalet
Publicerad: