Utveckling och balansering

Maria Sainio
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Som vi alla vet, lever vi ekonomiskt hårda tider. Också i vår fina Pargas har vi utmaningar med ekonomin. Största orsaken är att Pargas har förlorat en stor del statsandelar efter vårdreformen. Sannolikt fortsätter statsandelarna att minska under kommande år och därför behövs det åtgärder för att balansera ekonomin.

Förra våren hade stadsstyrelsen utsett en arbetsgrupp som hade som uppgift att fundera på olika möjligheter för att få ekonomin i skick. Alla partier var representerade och samarbetet fungerade bra, alla ville jobba för Pargas bästa. Det som jag tycker var viktigt var att det inte endast diskuterades om att använda osthyvel utan det letades efter alternativa lösningar, t.ex. att hur producera tjänster, man kan alltså samtidigt både utveckla och spara. En till viktig sak är att öka stadens inkomster.

Det allra viktigaste är ju att utveckla staden. Som vår nya stadsdirektör redan många gånger har sagt, är Pargas en stad med jättemycket outnyttjad potential. Detta gäller speciellt inflyttning och turism.

Utflyttning måste alltså vändas till inflyttning. Vi behöver satsa till att få nya invånare, som samtidigt betyder förstås nya skattebetalare. Det är klart att ingen kan flytta hit om vi inte har bostäder. Därför har staden satt i gång bostadsprogrammet, 500 nya bostäder inom fem år. Ganska ambitiöst, men ändå realistiskt och nödvändigt. En del av detta borde vara planläggningen av norra Pargas, alltså Kirjala, det som vi i Samlingspartiet redan länge har pratat om. Nu har det också skrivits i balanseringsprogrammet att staden ska satsa på utvecklingen av norra Pargas så att både Kirjala och Nilsby skolor ska ha full beläggning i framtiden. Positiv riktning!

Det som också stöder utvecklingen av Kirjala är Pargasleden. Vi känner alla till hur mycket har det byggts i Kustö och det är ju bara ett stenkast från Kustö till Kirjala. Då vägen till och från Åbo längs Pargasleden kommer att vara ännu kortare och broar blir färdiga och fina, finns det inga förhinder att få mera bosättning till Kirjala. Nu hoppas vi att beslut om finansiering kommer att vara som önskat.

Turismen då. Jag var faktiskt väldigt överraskad då min dotter berättade att alla hennes studiekompisar inte ens har hört om Pargas! Hur kan det vara möjligt att någon inte känner till vår fina stad med dess unika skärgård?! Tydligen har vi inte synts tillräckligt. Jag hoppas och tror att det att Pargas nu är med i Visit Turku Archipelago ger mera synlighet, som verkligen behövs. Samtidigt måste vi själva hitta på lösningar hur kan vi göra skärgården intressant också utanför sommarmånader. Också mörkret, tystheten och lugnet kan vara trumfkort, men man måste kunna marknadsföra dem.

Det som gläder mig är att nu verkar det vara lite ett och annat på gång i staden. Man vill ta tag i allt den outnyttjad potential så att Pargas blir ännu bättre!

Maria Sainio
Samlingspartiet, fullmäktigeledamot stadsstyrelsemedlem
Publicerad: