Vad minns du från 1950- och 1960-talen?
Museibacken med hembygdsmuseet ligger bara ett stenkast från den centrala gågatan i Pargas på ett grönskande och naturfint område. Sommarutställningen vid hembygdsmuseet öppnade första juni och håller öppet från tisdag till söndag ända fram till slutet av augusti. Utställningen heter Pargas Köping och Pargas landskommun och behandlar Pargas under 1950- och 1960-talen. Namnet på utställningen har sin grund i att Pargas delades i två kommuner; Pargas landskommun och Pargas köping från och med år 1948. Kommunindelningen kom endast att vara i 19 år.
Gamla minnen
Museiamanuens Anne Bergström berättar att många Pargasbor har engagerat sig i utställningen och bidragit med saker ur sina hem och berättat om sina minnen från just dessa årtionden. Speciella händelser som fastnat i Pargasbornas minnen från den här tiden är bland annat danserna på Lillholmen, Marimekkos randiga blusar för flickor och pojkar, Löjtlins butik som sålde livsmedel nere i källaren och Stenfors butik i Parsbybacken som sålde korgmöbler. En Pargasbo minns speciellt Sverigebilarna: ”1959 for man till Sattmark för att se på Sverigebilarna. Det var lite andra bilar som kom och det kom många på en gång. ”
Andra händelser som säkert många Pargasbor minns från den här tiden var år 1950 då vägfärjan Fix började trafikera mellan Sattmark i Pargas och Prostvik i Nagu. Sattmarks bro togs ibruk år 1960. Den stora hängbron över Rävsundet blev färdig år 1963. Centralfolkskolan (Malms skola) blev färdig år 1953 och Pargas svenska samskolas nya hus invigdes år 1957. I Söderbybacken byggde man höghus år 1961.
Den som besöker utställningen har möjlighet att själv skriva ner sina minnen från 1950- och 1960-talen i en bok som sedan kommer att bli en slags dokumentation. Sommarutställningen är öppen kl. 11-16. Utöver utställningen berättar Bergström att man även kommer att arrangera museionsdagar under sommaren.
– Varje onsdag har vi ett speciellt tema vid hembygdsmuseet. Bland annat kommer vi att ha rödmyllekokning, kaffekalas och barnprogram.
Bergström lyfter också fram att utställningen och museidagarna passar såväl ortsbor som turister. Alla är hjärtligt välkomna och mera information hittar man på Pargas hembygdsmuseums webbsida och Facebook-sida.
Malin Johansson