Vård och service på svenska i Varha

en vinjettbild med en logotyp och nio emojier med olika miner
Regina Koskinen
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svenskan och tvåspråkigheten lyfts upp i Varhas strategi, bra så men ännu viktigare är det att den syns i verksamheten. Sedan augusti 2024 har vi ett språkprogram, ett viktigt verktyg i arbetet för service på svenska. Vi har nu flera språkambassadörer ute i verksamheten och mallen för språkbrukstillägg ska utvecklas.

Som ordförande för nationalspråksnämnden är jag aktivt med och jobbar för service på svenska. Under pågående period har nämnden bl.a. lyft upp vikten av svenskspråkiga strukturer inom krävande funktionshinderservice, belyst och fått genom åtgärder gällande de olagligt långa köerna till serviceboenden med heldygnsomsorg för svenskspråkiga äldre, gett utlåtanden om service på svenska när servicenätet har varit under utveckling och ständigt följt upp projektet Kaskisbackens vårdcentral. Nämnden har arbetat med olika ärenden gällande service och tjänster på svenska, diskuterat, gett utlåtanden och åtgärdsförslag.

Den 25.3 godkände Varhas styrelse nationalspråksnämndens årsberättelse för 2024 och tog med förbättringsförslagen att systematiskt samla in data om antalet kunder med svenska som användarspråk och motsvarande gällande personalens språkkunskaper. På så sätt blir det enklare att identifiera antalet svenskspråkiga kunder och även personalens svenskakunnande, detta för att kunna förbättra servicen. Därtill tog styrelsen med att det vid upphandling av tjänster behöver säkerställas att man beaktar kundens rätt till vård och service på svenska. I årsrapporten kan man läsa närmare om tjänster och service på svenska på allmänt plan och enligt de olika resultatområdena. Här lyfts upp positiva saker som språkprogrammet, men även delar som behöver förbättras.

För oss i SFP:s fullmäktigegrupp finns service på svenska ständigt högt upp på agendan. Kompromiss och samarbete är många gånger vägen fram, svenska språket är i minoritet i Varha, men på två av våra tvåspråkiga orter är svenska språket i majoritet. På de orterna finns och ska finnas tydliga servicestrukturer på svenska och den dag Kaskisbackens vårdcentral står klar finns en tvåspråkig vårdcentral i Åbo med fler möjligheter för tvåspråkigt serviceutbud. Vård och service på svenska är ingen självklarhet, den måste ständigt bevakas och försvaras men möjligheterna finns att även utveckla och förbättra.

Regina Koskinen

Fullmäktigeledamot och nationalspråksnämndens ordförande i Varha

Kandidat i välfärdsområdesvalet och kommunalvalet i Pargas

SFP

Regina Koskinen
Fullmäktigeledamot och nationalspråksnämndens ordförande i Varha, Kandidat i välfärdsområdesvalet och kommunalvalet i Pargas SFP
Publicerad: