Varha och Axxell i Pargas samarbetar kring närvårdarutbildning – ”det finns inte tillräckligt med svenskspråkig personal”

kvinna med affisch framför byggnad.
KUR serviceenhet är en av de enheter i Pargas där man som läroavtalsstuderande kan jobba. På bilden Susanne Karlsson, specialsakkunnig inom Varha.. Palveluyksikkö KUR on yksi yksiköistä, joka tarjoaa oppisopimuspaikkoja. Kuvassa erityisasiantuntija Susanne Karlsson Varhasta.
kvinna med affisch framför byggnad.
KUR serviceenhet är en av de enheter i Pargas där man som läroavtalsstuderande kan jobba. På bilden Susanne Karlsson, specialsakkunnig inom Varha. Bild: Malin Johansson
Publicerad:

Den gemensamma läroavtalsutbildningen vid Egentliga Finlands välfärdsområde och Axxell Utbildning inleds i slutet av augusti i Pargas.

Ansökan till Varhas och Axxells gemensamma läroavtalsutbildning öppnade sista veckan i juni och pågår fram till 11 augusti. Utbildningen gör det möjligt att jobba inom äldreomsorgen eller funktionshinderservicen i Åboland, Åbo och Kimitoön och samtidig skaffa sig en examen inom branschen. Susanne Karlsson, som jobbar som specialsakkunnig inom Varha, är en av de drivande krafterna bakom satsningen och hon ser hela utbildningspaketet som ett smidigt sätt att skaffa sig en utbildning och kanske en ordinarie anställning vid Egentliga Finlands välfärdsområde.

– Det finns inte tillräckligt med svenskspråkig personal och vi vill slå på trumman för att råda bot på detta, säger Karlsson.

Karlsson lyfter fram att utbildningen är en ypperlig chans för de som funderar på att byta bransch eller saknar utbildning. Det är en fördel att ha kunskaper i både svenska och finska, men att kunna finska är inget krav. Utbildningen startar den 29 augusti, men man kan också inleda studierna senare. Utbildningsspråket är svenska och antalet skoldagar varierar beroende på arbetserfarenhet och de kunskaper den sökande har sedan tidigare. Karlsson berättar att det redan finns sökande och intresserade till utbildningen.

– Det har kommit samtal och en ansökan har vi redan fått.

Man räknar med att läroavtalsutbildningen räcker cirka ett och ett halvt år och alla studerande har rätt till en personlig arbetsplatshandledare. De som antas får först göra upp en studieplan tillsammans med en lärare från Axxell, utgående från tidigare kunskaper och erfarenheter. Det viktigaste är dock att de sökande är genuint intresserade av ett människonära yrke, påpekar Karlsson.

– Ta tillfället i akt om du tycker om att ge vård och omsorg och trivs bland människor.

De enheter i Åboland, Åbo och Kimitoön där man kan jobba under läroavtalstiden finns listade på Kuntarekrys webbsida, där man också kan ansöka till läroavtalsutbildningen.

Parallellt med den gemensamma läroavtalsutbildningen startar också i augusti i Pargas en ny utbildning till omsorgsassistent. Utbildningen är en delexamen ur grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen och passar den som vill jobba mera praktiskt med betoning på grundvård och socialt umgänge inom äldreomsorg.

Malin Johansson