Varhas utmaningar och möjligheter
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Om tio dagar hålls två viktiga val samtidigt i Finland för första gången i historien: kommunalvalet och välfärdsområdesvalet. Förra veckan skrevs det på denna spalt om kommunalt beslutsfattande och demokrati, och idag är det min tur att skriva om Varhas välfärdsområdesfullmäktiges uppgifter, utmaningar och möjligheter.
Varhas första mandatperiod har inte varit helt problemfri, och det har förväntat uppstått vissa växtvärk. Förändringen har varit stor och vi har fortfarande utmaningar att lösa: Hur säkerställer vi att vård ges i rätt tid? Hur ser vi till att vi har kompetent personal och att pengarna räcker till? Den ekonomiska situationen utmanar oss att utveckla mer fungerande och effektiva tjänster, där människors behov alltid ska stå i centrum.
Tillgänglighet till tjänster
Tillgången till social- och hälsovårdstjänster är en naturlig fråga som oroar skärgården och andra glesbygdsområden. Kvalitativa tjänster och deras tillgänglighet måste garanteras i hela Varha-området även i framtiden, men det behöver inte alltid innebära en fast verksamhetsplats. Jag tror att vi i framtiden till och med kan förbättra tjänsterna i glesbygdsområden genom att införa mobila enheter och innovativa digitala verktyg, vilket gör att vi kommer närmare kunden. Välfärdsområden har exempelvis tagit i bruk lastbilar där omfattande laboratorie- och röntgentjänster kan erbjudas. Hälsoteknologi erbjuder många olika verktyg för fjärrövervakning av olika sjukdomars vårdbalans, vilket gör det möjligt att erbjuda fysisk vård i rätt tid när det behövs.
I Varha bör vi ännu mer fördomsfritt kartlägga och ta i bruk verktyg som bevisligen är effektiva och fungerande, samt dra nytta av goda modeller från andra välfärdsområden. Människokontakt kan aldrig ersättas helt, men innovativa verktyg är mycket mer än bara en läkemedelsrobot eller en digital läkare. Det finns en enorm mängd möjligheter, och vi måste hitta de bästa alternativen som bevisligen stöder genomförandet av kvalitativ och rättidig vård. Samverkan mellan social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet inom hemvårdstjänster bör också utvecklas för att skapa snabba hjälpkedjor, särskilt i glesbygdsområden.
Hjälp i tid och vid rätt tillfälle
Även om tillgången till tjänster och möjligheten att få vård har förbättrats under hela Varhas verksamhetsperiod, finns det fortfarande mycket att utveckla. Kvaliteten och tillgängligheten av tjänster kan ytterligare förbättras genom en husläkarmodell och en multiproducentmodell. Husläkarmodellen leder på lång sikt till besparingar och ökar kundnöjdheten. Det viktigaste med husläkarmodellen är dock en bättre vård, som bygger på en långvarig relation mellan läkare och patient samt en god kännedom om patientens vårdhistoria.
Genom multiproducentmodellen kan vi ännu bättre säkerställa att vården genomförs i rätt tid i hela Varha-området. Det är oväsentligt om tjänsten produceras av den offentliga eller privata sektorn, så länge den är av hög kvalitet och kunden får den hjälp som behövs vid rätt tidpunkt.
Vid sidan av Varha verkar hela fältet av social- och hälsovårdstjänster, inklusive företag, föreningar och organisationer. Samarbetet måste förstärkas och informationsflödet mellan kommunerna förbättras, exempelvis inom elevhälsovården. Även inom Varha bör samarbetet mellan social- och hälsovårdstjänsterna och räddningsväsendet utvecklas för att säkerställa smidiga tjänster för invånarna. Kvalitet, effektivitet och kostnadseffektivitet ska vara de viktigaste kriterierna vid val av tjänsteproducenter.
Förhandsröstningen pågår den 2–8 april och den egentliga valdagen är den 13 april. I röstningsbåset får du en vit och en lila röstsedel: den vita används för kommunalvalet och den lila för välfärdsområdesvalet. Kom ihåg att rösta i båda valen, eftersom båda är mycket viktiga även för din vardag.
Beslutsfattarna i Pargas har getts möjlighet att öppna upp vad som händer i staden, på, mellan och under de politiska mötena. Alla partier turas om att skriva kolumner.