”Vi vill få vara ungdomar”
Ungdomar och några engagerade vuxna vill bryta spiralen av negativitet som mopedistungdomarna i Pargas råkat ut för den senaste tiden. Mopedistträffen på lördag blir ett första steg i att öppna upp en dialog.
Ungdomarnas mopedkörning är något som under försommaren engagerat många i Pargas, framför allt i Facebookgruppen ”Skärgårdspolitikernas Officiella Grillsida”. Stämningen där har varit rätt negativ, något som fick bland annat Bettina Fjäder att tillsammans med Erja Särkelä att reagera.
– Vi är båda två före detta ”moporaggare” och har följt med vad som sagts och skrivits om ungdomarna på nätet och tyckte att nu får det räcka. Allt som skrivs där är bara negativt och det föder bara mera negativa tankar, menar de.
Därför tog de helt på eget initiativ tag i saken och samlade ihop ett gäng ungdomar med tanken att arrangera en mopedistträff, en s.k. ”mopomiitti” som blivit ett rätt allmänt fenomen på olika håll i landet. Motsvarande träffar i Åbo har lockat uppemot trehundra unga, men i Pargas har man ställt siktet aningen lägre.
– Dessutom är vår planerade träff nästa lördag på grusplanen mittemot Paramet uteslutande riktad till Pargasungdomar, medräknat skärgårdsdelarna, och mopedister – inte lätta motorcyklar. Vi har varit i kontakt med både stadens ungdomsarbetare, polisen, Paramet och bilskolan som brukar övningsköra på planen och fått tummen upp. Polisen kommer att vara på plats för att snacka med ungdomarna, säger Fjäder.
Men det hela höll på att gå om intet redan innan man ens kommit igång med planeringen då de unga som lovat ställa upp på ett möte aldrig dök upp. Men en av killarna i den första preliminära planeringsgruppen tog sedan tag i det hela och fick ihop ett gäng på åtta ungdomar som nu håller i trådarna tillsammans med de vuxna.
– Vi snackade i ungefär en och en halv timme om vilka önskemål och tankar ungdomarna har och hur man kunde tänkas gå vidare, berättar Fjäder.
Önksemålen var sist och slutligen rätt enkla att förverkliga: ungdomarna vill köra runt med mopederna i samlad tropp, en ”letka”, och helt enkelt ha ett ställe där de kan trixa och göra det som den breda allmänheten antagligen skulle kalla att okynnesköra.
– De som klagar på mopedungdomarna skulle bara veta hur skickliga de här ungdomarna sist och slutligen är. De borde helt enkelt komma och träffa dem och se med egna ögon, säger Erja Särkelä.
Gruppen som varit med om att planera det hela består ingalunda av enbart 15-åriga killar, utan både flickor och pojkar i åldern 15 till 20 år.
Nu på lördag kan det göra precis det. Inbjudan är öppen för alla som är intresserade att dyka upp vid grusplanen mittemot Paramet med start klockan 15. Tidpunkten är avsiktligt vald så att det skall gå att delta också i Prideparaden som ordnas i Pargas tidigare samma dag. Daniel Lindström kommer att bistå med bord och stolar på området.
Särkelä hoppas att så många som möjligt av dem som klagar på ungdomarnas körande dyker upp på lördag och diskuterar med ungdomarna – i vänskapliga tecken och på ett konstruktivt sätt. Föräldrar och andra vuxna kommer att vara på plats under hela evenemanget.
Om den här träffen kommer att bli ett återkommande inslag återstår att se. Allt beror sist och slutligen på intresset. Den viktigaste regeln att komma ihåg är att alla som deltar i träffen gör det på eget ansvar.
– Om allt går bra och det dyker upp litet fler än tio ungdomar så kan det mycket väl bli en uppföljare, antingen om en månad eller på längre sikt. Vi får se, säger Fjäder.
Hon vill dessutom poängtera att alla som deltar i arrangemangen gör det helt frivilligt och i talkoanda. Ingen har några som helst ekonomiska intressen i arrangemangen.
– Emellanåt känns det som om de som nu skriker högst har glömt bort sin egen barndom och ungdomstid. I dag är ju dessutom kraven helt andra än på vår tid, det fanns till exempel inga mopedkörkort då vi själva var i den åldern, konstaterar Fjäder och Särkelä.
– Vi hoppas främst att de som läser det här inte bara läser det och sedan glömmer bort det hela. Kanske folk skulle se oss med litet andra ögon, säger Patrik Salminen och Ida Hellman.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi