Återvinning är dagens melodi

Massor av prylar. På Ekomarket hittar man det mesta för hus och hem. Bra grejer säljs snabbt, så det lönar sig att titta in ofta.
Massor av prylar. På Ekomarket hittar man det mesta för hus och hem. Bra grejer säljs snabbt, så det lönar sig att titta in ofta.
Pargas återvinningscentral i Norrby har just nu högsäsong.
Jippo den 8 juli för att få fart på kretsloppet.
Dörren går tätt i återvinningscentralen Ekomarkets lokal på Bergvägen 6 i Norrby. Återvinningscentralen har gott om kunder såhär års. Man tar emot alla sorters donationer av hemartiklar, allt från möbler till kärl och andra artiklar. Det enda som gäller är att sakerna är hela.
– Det här är ingen avstjälpningsplats, men privatpersoners el- och elektronikskrot tar vi faktiskt emot avgiftsfritt, säger Kirsi Espelin-Aikola på Pargas återvinningscentral.
En del av EES-skrotet repareras, resten plockas isär i S:t Karins där Ekokaarina har en verkstad för det ändamålet.
– Transport både till återvinningscentralen och i motsatt riktning ordnas också vid behov mot en avgift, berättar Espelin-Aikola.
I den stora och ljusa lokalen hittar man faktiskt det mesta i prylväg. Allt från cyklar till sportartiklar, böcker, sängar, barnsaker och inredningsgrejer finns i hyllorna.
– Vi fixar bland annat cyklar som donerats till oss i vår verkstad här på plats, men någon cykelservice för privatpersoner har vi dessvärre inte. Alla cyklar som repareras hos oss går till försäljning, säger Espelin-Aikola.
Såhär i sommartider är framför allt kylskåp och frysar en storsäljare, vilket bevisas av att det för tillfället inte finns en enda inne till försäljning. Allt som kommer in säljs direkt vidare.
För att få fart på kretsloppet och rum för nya grejer ordnas en återvinningsmarknad onsdagen den 8 juli i Norrby. Då säljs alla varor, förutom de komposterande torrtoaletterna, till halva priset.
– Dessutom blir det både gårdskaraoke, kaffe och korvgrillning samt saft och något smått tilltugg för barnen mellan klockan 11 och 15, berättar Hanna Jeffrey.
Den 8 juli tar Ekomarket emot varor hela dagen mellan klockan 9 och 17.30. Dessutom ordnas ett lotteri.
– Vi har också planer på att delta i Culture Recycle – Share and Discover-evenemanget på Köpmansgatan den 19 augusti, men vi får se hur det blir, säger Jeffrey.
Återvinningscentralen sysselsätter arbetslösa i regionen inom ramen för den rehabiliterande arbetsverksamheten och fungerar i samarbete med Pargas stad, arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) samt Åbonejdens avfallsservice TSJ.
Pargas återvinningscentral sysselsätter ett tiotal personer året om.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi