”Att bli mamma var det bästa beslutet jag någonsin gjort”

Trebarnsmamma. Från vänster: Niklas, Mikaela, Viljam och Alexandra. Bild: Malin Johansson

Man behöver inte göra som alla andra gör. Det kan bli bra ändå. Det vet Alexandra Ulfstedt som bildade familj i unga år och sedan började studera.

Alexandra Ulfstedt sitter hemma vid köksbordet med en kopp kaffe och njuter av tystnaden. Det är inte ofta som det är tyst i det gula egnahemshuset på Vepobrinken i Pargas. De enda ljudet som hörs är hunden Idas glada hälsning då PK:s redaktör dyker upp.

För sju år sedan blev Ulfstedt mamma för första gången, 23 år gammal, då Viljam föddes. Vi den tiden jobbade Alexandra på sjön och stod i baren och blandade drinkar. Det var också på båten som hon träffade sin man – eller blivande man. De kommer nämligen att gifta sig på lördagen, dagen innan morsdag. Olli jobbade också på båten och på den vägen är det idag – tre barn och en hund senare.

– Jag har alltid vetat jag vill bli mamma som ung.

Vardagen har inte alltid varit en dans på rosor

Den lilla familjen bosatte sig sedan i Lundo och Alexandra blev hemmamamma. Men redan då Viljam var ett halvt år gammal var Alexandra gravid igen med Mikaela. Denna gång var det inte planerat, men ändå ett välkommet besked. Vardagen hemma med två små barn och en man som jobbade på sjön var inte alltid en dans på rosor. Men Alexandra har inte dag ångrat sitt beslut om att bli mamma i tidig ålder.

– Att bli mamma var det bästa beslutet jag någonsin gjort. Moderskapet har alltid varit naturligt för mig och kommit av sig själv.

Ganska snart igen slog babyfebern till och i december 2020 föddes parets tredje barn Niklas. Då var Alexandra under 30 år och redan trebarnsmamma. Många av hennes vänner var då ännu mitt uppe i det glada studielivet och levde en vardag som var rätt så lång borta från Alexandras vardag med tre små barn. Ändå upplever inte Alexandra att hon skulle ha gått miste om något och säger med glimten i ögat att hennes tid kommer.

– Jag är ännu ung och har mycket tid framför mig att göra vad jag vill. När mina väninnor byter blöjor, lever jag livet, skrattar hon och säger att hon har gjort allt baklänges.

En alldeles speciell händelse som har fastnat i Alexandras minne är då hon kom hem från BB med nyfödda Niklas och Viljam och Mikaela som hade väntat på lillebror i en evighet, gick runt och runt och runt inomhus och skuffade den lilla babyn i vagnen och sjöng blinka lilla stjärna åt honom så att han skulle sova gott. Båda storasyster och storebror var måna om att lillebror skulle ha det bra.

Stort ansvar att bli förälder i unga år

Alexandra säger dock med eftertanke att det är ett stort ansvar att bli förälder i unga år och man binder sig för många år framöver. Det går inte att ångra sig, men däremot utesluter inte föräldraskapet varken studier eller jobb. Efter att Niklas föddes förverkligade Alexandra sin dröm om att börja studera till restonom och fick en studieplats vid yrkeshögskolan Haaga-Helia i Helsingfors. Hon räknar med att vara färdigutbildad restonom år 2024, men innan dess kommer det att bli en del praktik inom området.

– I år ska jag sommarjobba på ett hotel i Åbo och skaffa mig erfarenhet inom branschen.

Men innan dess blir det bröllop. På lördagen säger Alexandra och Olli ja till varandra efter 10 år som sambor. Äntligen får Alexandra sitt prinsessbröllop som hon alltid drömt om!

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*