Att bygga i trä i skärgårdsstaden borde vara en självklarhet!

Äntligen har intresset för att bygga i trä i vårt skogsbeklädda land igen tagit fart.

Vad vore mera naturligt än att använda ett vackert, funktionellt och inhemskt byggnadsmaterial som det finns gott om, och som kan bidra till att vi äntligen får friska hus?

Enbart trä som material garanterar visserligen inte att huset är friskt, det krävs därtill både mycket kunskap om byggande och andra naturliga byggnadsmaterial. Men alla vill vi ju äntligen slippa hus som inom kort drabbas av inomhusluftproblem och som har en alltför kort livscykel. Ett otroligt slöseri med gemensamma resurser och en stor risk för mönskors hälsa.

Vi är besvikna över att man inte valde trä för det nya skolcentret, även om många föreslog det, också en enhällig bildningsnämnd.

Den föreslagna fasaden är tyvärr mycket traditionell.

Kommunerna kan faktiskt få gratis rådgivning om att bygga offentliga byggnader av trä, och målet är att nationellt öka andelen offentliga medel byggda trähus med en tredjedel under de närmaste åren. I Esbo ska snart byggas ett höghus av trä som är 13 våningar!

Skolcentret i Pargas kostar 20 miljoner euro.

För en sådan summa måste man kunna kräva både estetiskt stilfulla och garanterat friska byggnader. Om inte själva fastigheterna är av trä så borde åtminstone det mesta som byggs inuti vara det.

Vänstern i Pargas kräver att staden från och med nu konsekvent börjar använda trä som byggnadsmaterial i de fastigheter man bygger.

Lotta Laaksonen
Nina Söderlund
Fullmäktigemedlemmar
VF

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*