Att hälsa

Hur, när och varför man hälsar på varann har redan länge varit ett ämne som fått mej att gå igång. Att man hälsar på varann har i flera tusen år varit ett sätt för människor att visa att man kommer med fredliga avsikter eller visar att man tillhör samma grupp. Själv är jag en aktiv hälsare och hälsar tydligt både för att visa att jag kommer med fredliga avsikter eller att jag tillhör samma grupp som de jag hälsar på. Att krama och pussas är dock för mycket för mej, jag sträcker i regel upp handen (för att visa att jag inte bär vapen) eller tar så där gammalmodigt i hand med ett fast handtag.

Under pandemin har som tur kramandet och pussandet avtagit markant vilket gjort en enkel handuppräckning tillräklig. På sjön hälsar man ju också för att visa den andra båten att man tagit den ad nota, och säkert också för att är man på sjön är allt bara så kiva att man gott kan hälsa på alla som kommer emot. Då man kör ett viss sorts fordon på landsväg brukar man också hälsa, till exempel hälsar alla traktorförare på varann, det händer också att bilförare hälsar då jag kör traktor men den handuppräkningen brukar inte visa fredliga tecken.

I och med social media tycker jag mej känna folk kanske bättre än jag egentligen gör och det medför ett visst hälsningsdilemma. Då jag på Parfest råkar en gammal bekant vars min främsta kontaktyta de senaste 15 åren varit some, skall jag då bara försynt nicka igenkännande eller ska jag gå fram och krama om människan samt fråga hur den sjuka kaninen nu mår? Jag nicka mej nog igenom hela Parfest.

När ska man hälsa på obekanta då? På vår holme har fritidsfastigheterna ökat märkbart de senaste åren och därför rörs det allt fler bekanta och mindre bekanta på byvägen som går precis rakt igenom vår gård. Förutom nya deltids-Heisalabor är det också många byggare som kommer iland på holmen. Jag hälsar konsekvent på alla, precis alla. För mej är det rent av extra viktigt att hälsa på dem som inte hälsar tillbaka, på dem hälsar jag extra tydligt enda tills jag får ett svar. Kan tänka mej att en del byggare känt sej obekväma i färjstranden då den lokala bonden står där och viftar.

Men helt seriöst så tycker jag faktiskt att man skall hälsa, oberoende om det är frågan om att man möts på sjön eller om man möts då man för barnen till skolan. Man behöver inte sträcka upp handen för att visa att man inte bär vapen, men att hälsa visar fortfaranden att man tar andra människor i akt.

Andreas Johansson
Heisalabonde

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*