Att mata rådjur i centrum delar åsikterna

rådjur
Orädda rådjur söker sig mycket nära hus och äter ofta planterade blommor och växter i trädgårdarna. Foto: Carina Holm

Enligt Daniel Falck, grönserviceplanerare vid Pargas stad, förbjuder varken lagen eller stadens ordningsstadga matning av djur.

Varje fastighetsägare har rätt att själv bestämma hur man gör. Men matningen får inte förorsaka olägenheter för hälsan eller förstöra miljön.

– Jag rekommenderar inte att man matar rådjur eller hjortar i bostadsområden. Det lär djuren att komma till gårdarna på vintern och då fortsätter de att komma dit också sommartid. Då bär de med sig mängder av fästingar och äter upp planterade växter.

På landet brukar jägare vintertid sätta ut mat till villebrådet. På det sättet vill man se till att djuren får mat då det finns knappt av den och förhindra skador på trädplantor.

Falck anser inte att någon motsvarande matning behövs i stan.

Kasta inte fågelmat på marken

Också eventuella fåglar borde matas så att maten inte lockar till sig skadedjur som råttor.

Därför borde fågelmaten placeras på fågelbord eller hängas i luften, men inte kastas på marken.
Om man ser råttor kan man meddela miljöhälsovården, där Pargas stad samarbetar med Lundo.

Om rådjur och hjortar förorsakar skador på växter och planteringar på gården har Falck ett tips för att bli av med dem.
– Trico Garden innehåller lammfett och verkar naturligt avskräckande. Före vintern kan man spruta det på växter med vedartad stam. Det verkar i ungefär ett halvår då trädgårdens planteringar lockar till sig djur.

Det blir ett vitt lager på växterna av medlet, så han rekommenderar inte det för de finaste blommorna, men man kan till exempel pensla tulpanernas kronblad med det.

Höga staket kräver bygglov

Falck rekommenderar en konstruktiv dialog för att upprätthålla grannsämjan i bostadsområden med rådjur.

– Berätta vad du tycker om matningen och var beredd att lyssna också på andras synpunkter. Kanske bägge parter på det sättet kan reagera sakligt och tillsammans hitta en lösning.

Man kan också försöka skydda gården mot rådjur och hjortar med ett tillräckligt högt staket. Ett staket som är över 120 cm högt kräver bygglov.

Maija Arosuo
maija.arosuo@aumedia.fi

Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*