Att vara vacker är så mycket mer än hur man ser ut


Våra kroppar. Vem är det egentligen som bestämmer vad som är vackert?

Människor är alldeles för nyfikna på andra människors liv i stället för att fokusera på sina egna. De som kommenterar andras kroppar mår själv dåligt i sin egen. Det är en orsak till varför man inte ska lyssna på andra. Någon kan tycka att någon annan är överviktig även om den personen väger just det den borde.

Det någon annan säger om hur en kropp bör ser ut behöver inte vara din egen sanning, utan vi skapar alla vår subjektiva syn på vad vi tycker är vackert och vår sanning. Dessutom går det inte att jämföra kroppar eftersom vi alla är byggda på olika sätt, har olika gener och kroppar som fungerar individuellt.

Det är annat om en läkare upplever att någons vikt blir en fara för hälsan. Då bör du göra något åt problemet.

I slutändan är det en väldigt liten procent som ser ut som de redigerade modellerna ute på nätet. Vad man måste komma ihåg men konstigt nog alltid verkar glömma är att bilderna på sociala medier inte är sanna, utan en produkt av smink, outfits, ljus, vinklar och redigeringsappar. Samhället borde ta bort de överdrivna och orealistiska bilderna som finns på kvinnor ute på nätet eftersom det bidrar till en förvrängd verklighet.

Så klart är det inget fel med att använda smink eller ta en skönhetsbehandling om man önskar det. Men omgivningen ska inte vara orsaken till att någon gör det eller till att vi tränar, sminkar oss, känner press från sociala medier. Tänk på det, varifrån kommer allt detta med träning och smink?

”Skaffa gymkort idag och få den perfekta kroppen inom 2 veckor” eller ”nya sminkprodukter för den perfekta hyn”. Jo, internet.

Sociala medier är den största boven i det här sammanhanget eftersom ingen vågar visa sitt riktiga jag där ute. I stället skapar man en falsk fasad för att se så bra ut som möjligt.

Att jämföra sig med andra och må dåligt över sitt utseende leder till att man aldrig blir nöjd.

Man kanske tror att enda sättet att bli nöjd är att göra skönhetsoperationer eller skaffa sig en personlig tränare, men sanningen är att om du följer efter normen så kommer du aldrig känna att det räcker, du kommer alltid vilja ha mer och alltid vilja se bättre ut eftersom kroppsidealen har och kommer att fortsätta ändra genom tiderna.

Därför måste man lära sig att älska sig själv för exakt den man är just nu. Hur vet jag inte och det är någonting som jag själv också fortfarande letar efter svar på.

Kom ihåg att vara vacker är så mycket mer än hur man ser ut och att vi alla gömmer osäkerheter i garderoben.

Ella Nylund
Skribenten deltar i kursen ”Medieproduktion och journalistik” vid Pargas svenska gymnasium

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*