Åttonde gången gillt

Med på noterna. Fem sångare i soffan, från vänster Hanna Nyström, Jenny Karlsson, Walter Ruokolahti, Carla Björkqvist och Jemina Holopainen. Foto: Mikael Heinrichs.
Med på noterna. Fem sångare i soffan, från vänster Hanna Nyström, Jenny Karlsson, Walter Ruokolahti, Carla Björkqvist och Jemina Holopainen. Foto: Mikael Heinrichs.
Pargas stads unika satsning på en tvåspråkig ungdomsshow med massor av deltagare har varit en framgångshistoria utan like. Nu skrivs ett nytt kapitel.
I den kommande showen – Show 8 med sloganen ”may contain traces of entertainment” – deltar
70 ungdomar i åldern 13–19 år. Bakom kulisserna figurerar ytterligare en stab frivilliga med marknadsföring, scenografi och dräktdesign.
– Street teamet leds av mig och Samuel Salminen, scenografiteamet av Vespa Laine och Fashion teamet av Sonja Dragon, berättar projektassistenten och show-alumnen Oliwer Bäcklund.
Som under tidigare år sätts det inga begränsningar på kreativiteten. Många av ungdomarna deltar för andra eller vissa till och med tredje gången – man brukar växa in i nya roller och axla mera ansvar an efter. Allt detta stärker samtidigt familjekänslan – i slutet av repetitionerna blir det ofta att så gott som bo i PIUG-hallen då deltagarna finslipar detaljerna.
– Det har varit minst lika roligt som förra gången, intygar Carla Björkqvist och Jenny Karlsson som är med för andra gången.
– Ibland har det tagit en stund för budskapet att gå fram, men jag tycker det har varit hur kul som helst, intygar i sin tur finskspråkiga Jemina Holopainen.
Förutom tvåspråkigheten är en annan mycket talande aspekt det att alla som vill delta får göra det. I samband med att ungdomarna anmäler sig till showen får de fylla i ett frågeformulär där de får ange vad de helst av allt skulle göra i showen och vilka specialkunskaper de har.
Stadens skärgårdsdelar är också representerade. I själva verket alla delar förutom Houtskär den här gången.
– Det har faktiskt fungerat riktigt bra, jag tar ofta sista bussen hem efter repetitionerna. Men visst blir det långa dagar ibland, berättar Hanna Nyström som pendlar från Korpo.
70 ungdomar, fördelat på 30 dansare, ett knappt tjugotal sångare, ett femtontal skådespelare och ett band på 6–8 personer har sedan augusti repeterat och funderat på sina roller i helheten.
– Vi kör ett ganska hårt tempo i början, men samtidigt vill vi ge ungdomarna en realistisk bild av vad som krävs och förväntas för att ro i land projektet, säger Bäcklund.
Dessutom får ungdomarna chansen att pröva på alla delområden. Vanligtvis blir det ett litet bortfall under de första månaderna innan de slutliga avtalen undertecknas.
– Vanligtvis har det brukat handla om ett bortfall på 20–30 personer, men i år har det varit rekordfå som droppat ur, kanske ett tiotal, säger Bäcklund.
Till årets show har man valt ut ett tjugotal låtar på svenska, finska, engelska och eventuellt också något annat språk. Det återstår att se.
– Det roliga med de här projekten har varit att vi faktiskt lyckats engagera också killar, vissa år har procenterna varit kring 70-30 eller till och med 60-40 då det vanligtvis brukar röra sig om tjejer till 95 procent i liknande sammanhang, säger primus motor Riddo Ridberg, en sann show-veteran som vet vad han talar om.
Många är de som under åren överkommit sin scenskräck, lärt sig det andra inhemska språket bättre eller helt enkelt använt ungdomsshowen som ett slags språngbräde för en framtida karriär. Glada amatörer, javisst. Men oerhört proffsiga sådana.
Ungdomarna erbjuds en oerhört proffsig inramning – och det märks också bland alumnerna som gått vidare. De kan sin sak, helt enkelt.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Show 8 – May contain traces of entertainment

  • Premiär 14 januari i PIUG.
  • Sammanlagt 17 föreställningar fram till den 11 februari.
  • 70 ungdomar deltar i årets show.

Berätta dina showminnen!

Teamet bakom årets ungdomsshow efterlyser showminnen från de gångna 15 åren. Om du har en berättelse som på något vis anknyter till showen – som deltagare, åskådare eller på annat vis – hoppas arrangörerna få höra av dig.
Du kan vara i kontakt med arrangörerna per e-post på show@pargas.fi.