ÅU och PK samarbetsförhandlar

Förlags Ab Sydvästkustens tidningar ska utkomma som förut – ÅU fem dagar veckan och Pargas Kungörelser en dag i veckan. ÅU.fi uppdateras sju dagar i veckan – precis som tidigare.
Förlags Ab Sydvästkustens tidningar ska utkomma som förut – ÅU fem dagar veckan och Pargas Kungörelser en dag i veckan. ÅU.fi uppdateras sju dagar i veckan – precis som tidigare.
Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut bland annat Pargas Kungörelser och Åbo Underrättelser inleder samarbetsförhandlingar för att bryta bolagets förlusttrend. Samarbetsförhandlingarna gäller hela personalen på 27 personer.
Uppsägningarna kan komma att gälla högst fem årsverken. Bolagets strävan är att de nuvarande produkternas utgivningsfrekvens inte påverkas.
– Det är klart att det är tråkigt att man tvingas samarbetsförhandla. Vi ser en förlusttrend som måste brytas. Samtidigt måste vi utveckla både bolaget och våra produkter för att möta den framtid hela branschen nu är på väg mot. Det vi nu måste göra är att trimma organisationen så att vi kan satsa mera på våra pappersprodukter, på det digitala och uttryckligen på försäljningen, säger förlagsbolagets vd Harry Serlo.
ÅU:s chefredaktör Pär Landor påpekar att satsningarna på det lokala fortsätter:
– Vår strävan att bli ännu mer lokala och komma åbolänningen ännu närmare har lyckats bra både i tidningen och på webben. Vi anpassar och utvecklar samtidigt för att bli ännu starkare i Åboland. Som ensam svensk tidning i det här hörnet av landet är det bra att vi håller fast vid fem dagar på papper och sju dagar på webben.
Förlagsbolagets styrelseordförande Lasse Svens påpekar att ägarna tar sitt ansvar för att ge bolaget och dess varumärken den framtid de förtjänar.
– Branschen förändras snabbt och det är klart att också vi känner av det kraftigt. Den bästa garanten för våra produkter och varumärken är ett förlagsbolag som går bra. Vi jobbar på att förändra den nuvarande trenden.
Journalisternas förtroendeman Johan Backas säger att redaktionen redan en tid varit medveten om det svaga ekonomiska läget och efter alla negativa nyheter från andra mediehus kom beskedet om samarbetsförhandlingarna inte som en stor överraskning.
– Det är så klart sorgligt framför allt för dem som i slutändan berörs mest. Nu gäller det bara att göra det bästa av situationen.
Grafikernas förtroendeman Tarja-Liisa Mäkelä är nedslagen efter beskedet om samarbetsförhandlingarna.
– Det är redan nu så bråttom med allt arbete att det behövs ordentliga omorganiseringar eller nya tekniska lösningar om någon av oss ska bort.
PK