Axxell startar en ny tradition – treorna bjöds på gemensam middag

Förra veckans fredag blev startskottet för en ny tradition vid Axxell då de äldsta eleverna från Pargas, Åbo och Brusaby bjöds på en trerätters middag i Pargas.

Fyra ungdomar uppklädda på fest.
– Det var roligt att se elever också från andra enheter. Och det är bra att alla var uppklädda, det hör till säger Linus Nyberg (näst längst till vänster) som studerar till landsbygdsföretagare. ¬. De övriga på bild från vänster är Elin Gädda, Georg Sarlin och Elias Heinonen. (bild/Axxell)

I gymnasierna har man sedan länge ordnat en bal för de äldsta eleverna, men yrkesskolorna har inte haft några egna motsvarande traditioner att se fram emot. Förra veckans fredag blev de dock ändring på detta för Axxells del då över femtio tredje årets studerande från Axxells verksamhetspunkter i Pargas, Åbo och Brusaby samlades på Vapparvägen i Pargas för att fira ”Treornas middag”. Samma dag ordnades också en motsvarande tillställning i Karis för tredje årets studerande.

Eleverna fick äta en lyxig trerätters middag tillagad av skolans kockstuderande. På menyn stod toast skagen på limpa, noisetter av nötfilé med rödvinssås och till efterrätt fick treorna avnjuta vaniljglass med rostad vitchoklad och hallon. Av hela menyn fanns också ett vegetariskt alternativ. Eleverna blev underhållna av stand up-komikern Felix Stråhlmann från Borgå och Snusklördag spelade dansmusik.

Omtyckt fest

Elin Gädda som nu studerar till ridinstruktör vid Brusaby var en av deltagarna. Hon hade inte själv reflekterat över bristen på egen festdag för yrkesskolans elever, men tycker att idén är bra och att det var trevligt att träffa och umgås med dem man studerat med.

– Det var verkligen en välarrangerad tillställning och bra tillredd mat, säger hon.

Också Georg Sarlin från Nagu som studerar till vakthavande maskinmästare i Åbo gillade kvällen.

-­ För mig var höjdpunkten maten, den var mycket bra!

Sarlin umgicks med dem han känner från förr och han tycker att det var trevligt hela kvällen.

Elias Heinonen från S:t Karins studerar också till vakthavande maskinmästare i Åbo. Han instämmer i det som de övriga säger – kvällen var jättebra.

– Det var bra mat, man fick umgås med kompisar och träffa nya människor. Efteråt var vi nog lite ute och ”härjade” i Pargas, säger han.

– Jag tycker att traditionen borde fortsätta, fint att de kunde ordna något sådant som detta.

Glas på bord i festsal på kvällen.
Salen var vackert dekorerad. (bild/Axxell)

Idén kom från eleverna själva

Det är inom ramen för Axxellparlamentet, med representanter från studerandekårerna på varje ort, som studerande själva kommit med önskemål om denna typ av evenemang.

­ Det kom fram i parlamentet att studerandena skulle vilja ha något motsvarande som gymnasiets abiturientbal att se fram emot och Axxell var inte sen att nappa på idén, säger Yanna Nyberg som är examenshandledare vid Axxell i Åbo.

– Det här var första året vi testkörde och det är tänkt att ”Treornas middag” ska bli ett återkommande evenemang.

Tuuli Meriläinen

tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*