Axxells turismutbildning redo för flytt

Turism goes Åbo. Axxells första årets studerande inom turismen kommer att inleda sitt andra studieår i nya utrymmen i Åbo. Foto: Mikael Heinrichs
Turism goes Åbo. Axxells första årets studerande inom turismen kommer att inleda sitt andra studieår i nya utrymmen i Åbo. Foto: Mikael Heinrichs
Ungefär sju månader återstår på Vapparvägen innan flyttlasset drar till Aboa Mare i Åbo. Lärare och studerande i huvudsak positiva till flytten.
Axxells turismutbildning flyttar nästa höst till Åbo och Aboa Mares utrymmen. Det betyder att de turismstuderande som nyligen inlett sina studier i Pargas kommer från och med nästa höst att fortsätta sina studier i Åbo.
– Vi besökte Aboa Mare för ett par veckor sedan för att både bekanta oss med vår blivande studiemiljö och för att filma och fota för marknadsföringsmaterial både med tanke på flytten och de kommande Mästare9-tävlingarna, berättar första årets studerande Wilma Eriksson.
– Tanken har varit att satsa på en litet modernare marknadsföringsapproach som förhoppningsvis skulle tilltala niorna som ska söka studieplats i vår, säger läraren Erika Silventoinen vid Axxell turism.
– Vi ska åtminstone fixa till en video som ska snurra på under Mästare9-tävlingarna här på Vapparvägen, säger studerande Andrea Sundström.
Nästa onsdag, den 9 november, arrangerar Axxell i Pargas den lokala deltävlingen i yrkesskicklighetstävlingen Mästare9 på Vapparvägen. I den deltävlingen deltar studerande från Pargas, Åbo och Kimitoön.
Drygt två veckor senare, den 24 november, är det dags för den regionala deltävlingen för hela Egentliga Finland där minst sex finalister till det stora huvudevenemanget i Helsingfors utses. Också den tävlingen går av stapeln i Pargas – för första gången på länge.
Lärarkåren upplever att branschen som helhet har flyt just nu. Ansedda Lonely Planet utsåg dessutom nyligen Finland till världens tredje bästa resmål.
– Vi lärare ser flytten till Åbo som en positiv sak som öppnar dörrarna för nya samarbetsmöjligheter, säger Silventoinen.
– Rörliga har vi ju alltid varit inom turismutbildningen, både i riktning skärgården och övriga Finland samt utanför landets gränser, konstaterar läraren Linda Glasberg-Lindholm.
Bland studerandena är tankegångarna positiva, trots att man trivts bra också i Pargas.
– Det blir närmare till mångt och mycket då man ska ta sig vidare, men visst är det ett stort steg för många som får söka hyreslägenheter och annat, konstaterar Silventoinen.
– Det är ju både ungdoms- och vuxenutbildningen som flyttar från och med den 1 augusti nästa år. Men på vuxensidan har vi redan nu fokuserat mycket på distansstudier, så för vår del innebär flytten inte egentligen några större omändringar, säger Glasberg-Lindholm.
För ungdomarna har branschen varit det avgörande, inte studieorten.
Tror ni att flytten kommer att synas i antalet ansökningar?
– Det tror vi nog. Vi behöver jobba mycket för att få synlighet, så att det inte går som då utbildningen flyttade från Pjukala till Vapparvägen och många trodde att vi slutat helt, påminner Silventoinen.
Många tar kombiexamen och möjligheterna efter avslutad examen är så gott som gränslösa, säger Glasberg-Lindholm.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi