Barn och unga ställer ut i kommunalstugan

Pigga och fördomsfria, färggranna skapelser och svartvita nålhålskamerabilder – allt får plats då konstskolan och hantverksskolan för barn och unga ställer ut.
Hantverksskolan ”Hanttis” i Åbolands hantverks regi har under ledning av Auri Norrman och Aras Jarjis haft sammanlagt 16 elever och de flesta har ställt ut mellan 6–8 verk på utställningen. Konstskolan för barn och ungdomar ordnas i konstklubben Picturas regi med Stella Tiisala som lärare och har haft 45 elever under denna termin – och de har i snitt ställt ut 2–3 verk per person.
Sammanlagt blir det med andra ord mellan 150 och 200 verk som pryder väggarna i gamla kommunalstugan fram till den 20 maj. Ingen har nämligen fått ta hem sina konstverk ännu – innan utställningen är över.
– Ett tema för årets kurser har varit tredimensionellt tänkande. Temat varierar från termin till termin, säger Tiisala.
Varje arbete har inletts med planering och dokumentation. Både konstskolan och hantverksskolan följer läroplanen för grundläggande konstundervisning.
– Vi har också samarbetat med Åbolands teaterskola och gjort en del av scenografin till deras nybörjarpjäser inom konstskolan, berättar Tiisala.
– I ”Hanttis” har vi haft makraméarbeten som ett tema, det handlar om en traditionell teknik som hade sin storhetstid under 1970-talet, berättar Norrman.
Vernissage firade man i går kväll och utställningen är öppen tisdag till fredag kl. 10.30–18 och lördagar kl. 12–18 fram till den 20.5. Inträdet är fritt och arrangörerna hoppas framför allt att så många dagis- och förskolegrupper som möjligt kommer för att bekanta sig med konst av barn för barn.
– Men självklart njuter vuxna också av utställningen, intygar Tiisala.
Norrman och Tiisala påminner samtidigt att anmälningen till höstens kurser är i full gång. Anmälningar kan göras till exempel via webbsidorna www.taitoaboland.fi och www.picturakonstklubb.fi. Där finns också mera information om de olika grupperna.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi