Båtnyhet från Pargas visas på båtmässan

På mässan. Brita och Matti Pasila från Paraisten Venekeskus. Foto: Privat.
På mässan. Brita och Matti Pasila från Paraisten Venekeskus. Foto: Privat.
Paraisten Venekeskus nya båt riktar sig för aktivt bruk i skärgården. Båtnyheten Finn Craft 28 visas på Helsingfors internationella båtmässa som pågår till 21 februari. Båten är byggd i Pargas av Paraisten Venekeskus.
Hur har besökarna reagerat?
– Responsen har varit mycket positiv. Visst var det på förhand spänning i luften, men mottagandet har varit bra, berättar vd Matti Pasila vid familjeföretaget Paraisten Venekeskus.
Ledande tanken har varit att tillverka en båt som används aktivt i skärgården. Av de fyra färdiga båtarna finns två inom Stockholmsområdet och två på inhemska vatten.
Enligt Matti Pasila handlar branschens framtid på finska marknaden inte mera om stora serier och stora kundmängder utan om skräddarsydda lösningar för båtägarnas behov.
Finn Craft 28 är en helt ny produkt. Den är ursprungligen designad av Ekenäsbördiga båtbyggaren Jan Holmström som är känd för sina Holmö-båtar. Foto: Privat.
Finn Craft 28 är en helt ny produkt. Den är ursprungligen designad av Ekenäsbördiga båtbyggaren Jan Holmström som är känd för sina Holmö-båtar. Foto: Privat.
Finn Craft 28 representerar traditioner när det gäller grundplaneringen men i den yttre designen finns även moderna element.
Inredningen är av hållbart och lättskött tyg och en del av trädelarna har ersatts med hållbar laminat i stället för importerat ädelträdslag.
Ändamålsenligheten har beaktats också i förvaringsutrymmen, speciellt när det gäller utrymmen för kylvaror.
Runt salongsbordet ryms lätt fyra passagerare och intill förarens plats finns ett rejält utrymme för en navigator. Ett skilt WC-utrymme med ståhöjd kan ersättas med ett större passagerarutrymme. Under salongen finns en skild hytt med två sovplatser.
Standardlösningen är en Hyundai-sjödieselmotor på 270 hk, men det finns också andra alternativ.
Paraisten Venekeskus kan årligen leverera fyra till fem båtar. Avsikten är att tillverka individuella, skräddarsydda båtar. För intresserade finns möjlighet att provköra Finn Craft i Pargas i början av mars.
Kan man få en båt ännu till sommaren?
– Vår följande båt blir färdig i början av juli om den beställs under mars, berättar Matti Pasila.
Båtplanerare Anton Salokoski har uppdaterat Jan Holmströms ursprungliga planering, Matti Pasila står för koncepteringen och modifikation medan maskiningenjör Rauno Kurkisuonio har uppdaterat motor- och transmissionslösningar.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi