Bekant och traditionellt samsas med nytt på julbordet

Pepparkaksbak. Foto: Leena Lehtonen.
Pepparkaksbak. Foto: Leena Lehtonen.
Traditionella rätter är viktiga för många speciellt på julbordet. Det finns också rätter såsom lutfisk eller sillsallad som de flesta äter endast jultid. Men det är roligt att bjuda på någonting nytt och gärna även en lättare variant utöver de traditionella rätterna.
I dag har man dessutom nästan alltid någon julgäst med specialdiet eller matallergi. Men de flesta recepten kan ändras om så att de passar för alla. Man kan koka julgröten i kokosmjölk och då passar den för både dem som har mjölkallergi eller är veganer. Man kan baka pepparkakor och grädda en kålrotslåda med rismjöl och då passar de för den som har keliaki.

Källa: Åboländskt magasin, temanummer kring Åboländska årsfester. Åbo 1985.

Risgrynsgröt med kokosmjölk

För 4 personer
5 dl vatten
2 dl grötris
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1/2 tsk salt
Koka upp vatten och tillsätt riset. Koka i 3 minuter.
Tillsätt kokosmjölken och koka i 10 minuter. Rör om då och då. Stäng värmen och låt kastrullen stå på plattan ytterligare 10 minuter. Tillsätt salt.
Följande recept på Pargas pepparkakor finns bl.a. på Marthornas hemsida.

Pargas pepparkakor

1 1/2 dl sirap
200 g (2 1/3 dl) socker
250 g smör
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlika
1 msk pomeransskal
2 ägg
3 tsk soda
1/2 kg vetemjöl
Koka upp sirap, socker, smör och alla kryddor.
Låt svalna och blanda in äggen och soda-vetemjölblandningen.
Låt degen stå över natten.
Kavla degen tunt och baka pepparkakorna i 200 grader 5-8 minuter.
I några recept använder man som krydda även kardemumma, och inga ägg. Även lite salt kan tilläggas i smeten, det lär ge pepparkakorna en rundare smak.
Och vad skulle julen vara utan godis, choklad och marmelad?

Marmeladrecept från Pargas

1 liter vatten
25 g agar-agar (köps på apotek)
1 kg socker
3 dl äppelmos
½ tsk vinsyra (köps på apotek)
10 gr päronessans
(grön och/eller röd karamellfärg)
Blötlägg agar-agar i vatten över natten. Koka blandningen tillsammans med sockret under omrörning i ca 40 minuter. Låt svalna. Blanda i de övriga ingredienserna och häll smeten upp på sockrat smörpapper på en plåt och låt stelna ca ett halvt dygn.
Man kan färga halva smeten med grön karamellfärg och andra halvan med röd. Skär upp lämpliga fyrkantiga bitar.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi