Belysningen tänds Runebergsdagen till ära

Eldsjälar. Pro Runeberg-föreningens styrelsemedlemmar Markku Salonen (t.v.), Marianne Saanila och ordförande Kurt-Erik Långbacka vid minnesmärket Hjärtats saga som kommer att få belysning Runebergsdagen till ära. Foto: Mikael Heinrichs.
Eldsjälar. Pro Runeberg-föreningens styrelsemedlemmar Markku Salonen (t.v.), Marianne Saanila och ordförande Kurt-Erik Långbacka vid minnesmärket Hjärtats saga som kommer att få belysning Runebergsdagen till ära. Foto: Mikael Heinrichs.
Runebergsdagen är mera än bara en tårtdag. Pro Runeberg arrangerar i år en ceremoni vid det nya minnesmärket och middag med program.
I juni i fjol avtäcktes minnesmärket Hjärtats saga i den park som sedan dess fått ett nytt namn, Runebergsparken.
Som sig bör kommer Runebergsdagen att firas i Pargas, vilket man gjort i över 100 års tid. Årets firande inleds – självskrivet – vid det nya minnesmärket för att sedan förflytta sig till restaurang Råttis där man avnjuter middag.
– Det nya nu är att belysningen vid minnesmärket blir klar till Runebergsdagen. Den sista pusselbiten i det hela är infoskylten i närheten av märket som kommer att placeras ut på våren, berättar Pro Runeberg-föreningens ordförande Kurt-Erik Långbacka.
Det blir samling klockan 18 fredagen den 5 februari vid minnesmärket och innan belysningen tänds blir det bland annat uppträdande av sånggruppen Diana. Efter det tågar kortegen i fackeltåg till Råttis, där det blir middag och tvåspråkig diktläsning av Ingeborg Spiik samt musik av Sauli Luttinen och sånggruppen Diana. Middagen kräver skild anmälan och betalas på plats. Anmälningar kan riktas till föreningens kassör Harry Bondas tfn 050 525 0568 eller e-post harry.bondas@parnet.fi senast den 1 februari.
Fredrikastugans café kommer att ha öppet från klockan 11 framåt på Runebergsdagen.
– Föreningen har ordnat några av dessa fester, senast i fjol på församlingshemmet med professor Håkan Andersson som festtalare. Men eftersom minnesmärket nu är färdigt så tänkte vi att vi kan fira på ett annat sätt. Vi samlas i facklornas sken vid märket och det blir en liten ceremoni med sång. Sedan tågar vi fackelledda till Råttis där det finns rum för ca 60 personer, där vi avnjuter en måltid med program, säger Långbacka.
Arbetet med minnesmärket var rätt tidskrävande med många möten och mycket planering.
– Men sedan minnesmärket installerades i somras har vi kunnat pusta ut aningen, intygar Långbacka.
Föreningen har i dagens läge omkring 70 medlemmar.
– Till vår stora glädje har det visat sig att vår ursprungliga budget på 50 000 euro för minnesmärket har hållit. Vi har långt staden att tacka, likaså fonderna och de sponsorer samt privatpersoner som deltagit i arbetet, säger Långbacka.
– Den trespråkiga broschyren om Johan Ludvig Runebergs och Fredrika Tengströms tid i Pargas samt minnesmärket Hjärtats saga finns att få bland annat vid infopunkten i stadshuset, påminner Markku Salonen som sitter med i styrelsen.
– Förstås hoppas vi att firandet vid minnesmärket i någon form kommer att bli en tradition för kommande år. Gärna vill vi lyfta fram minnesmärket då det är naturligt att göra det, såsom till exempel den 5 februari, säger Långbacka.
Trots att konkurrensen just det veckoslutet är tuffare än vanligt (se faktarutan) och att det kan vara en och annan barnvakt som behövs den fredagen och lördagen är man hos föreningen inte oroliga för att Råttis skulle stå tomt.
– Kommer hela det gäng som arbetat intensivast med minnesmärket har vi redan halva Råttis fyllt, så vi är inte oroliga över den biten, intygar både Långbacka och Marianne Saanila som sitter i styrelsen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Händelserik helg, ett plock ur utbudet 5–7.2

 • 5.2 Skärgårdshavets vinterträff, Korpoström kl. 10–16.
 • 5.2 Runebergsfest på Råttis med ceremonier vid minnesmärket i Runebergsparken kl. 18–.
 • 5.2 Hem och skola vid Malms skola ordnar fest i Manegen med Allan & the Astronauts.
 • 6.2 Fastlagsdans med dansbandet Nils By i Birknäs kl. 18–22.
 • 6.2 Tusen och en natt – smaker från Mellanöstern -jippo i Köpmans i Nagu kl. 17–21.
 • 6.2 Arne Alligator-konsert i Sarlinska skolan kl. 11.
 • 6.2 Johans lopp vid skidstadion i Finby.
 • 6.2 Skärgård utan gränser-evenemang i Brankis kl. 12–.
 • 6.2 Fastlagsjippo i Parolabacken i Nagu kl. 12–16.
 • 6.2 Flickornas nostalgimatch i handboll.
 • 7.2 Division 3-ishockey ParSport–Karhu HT i Paroc Forum kl. 13.15.
 • 7.2 Herrarnas division 1 i handboll PIF–Akilles i PIUG kl. 15.30.