Bikini fitness är hennes hobby

Lockande hobby. Heidi Höglund säger att fitness är en gren som ger mycket, även om man inte vinner i tävlingarna. Foto: Leena Lehtonen.
Lockande hobby. Heidi Höglund säger att fitness är en gren som ger mycket, även om man inte vinner i tävlingarna. Foto: Leena Lehtonen.
Pargasbon Heidi Höglund deltog för en och en halv vecka sedan i Fitness Classic 2016 i Helsingfors och hade med sig hem en bronspokal från Bikini Fitness-tävlingarna. Hon hade lika många poäng som den som blev tvåa.
– Jag tycker att man ska ha muskler, men i bikini fitness har man också mjuk kvinnlighet, säger Heidi. Hon inledde sin hobby för två och ett halvt år sedan. Hon blev bekant med Titi Rantanen som blev hennes tränare och inspirerade henne att delta i tävlingar.
I dag hör Heidi till Team Bullram. Hon tränar mest på ett lokalt gym men också några gånger per månad i Åbo.
Ett halvt år innan tävlingen börjar man med en diet, muskelträning med sikte på större muskler och fettbränning. Förutom gymträning ingår så kallad ”heat” två gånger om dagen.
Ett par veckor före tävlingen lämnar man bort kolhydraterna.
– Dieten innehåller till exempel inga som helst vete- och mjölkprodukter, inte heller makaroner som innehåller gluten. Jag har märkt att min hy mår bättre om jag undviker vete- och mjölkprodukter. Däremot använder jag mandelmjölk och turkisk yoghurt. På morgonen dricker jag ofta en grönsmoothie förutom då när man ska göra en trettio minuters träning utan att man har ätit. Visst, det är tungt.
Matburkar och vattenflaska, som ofta innehåller vatten smaksatt med citron har man för det mesta med sig. Att väga ingredienserna och maten sker redan med rutin. Det kan vara till exempel 50 gram havregryn.
– Jag äter bland annat ägg, höna och broccoli och även våra barn har lärt sig att äta broccoli, berättar Heidi.
Hon gör hela veckans mat för sig själv på söndagar och om man planerar ordentligt tar det inte så lång tid.
Till sin utbildning är Heidi storkökskock. I sommar kommer hon igen att jobba i golfrestaurang Raffi i Pargas.
En gång i veckan kan en fitnesstävlare äta fritt och då kan det hända att man besöker en hamburgerrestaurang.
På tävlingsdagen kan man äta riskakor och barnmat på burk. Man dricker inte ens vatten eftersom målsättningen är en möjligast torr kropp. Innan man går ut på scenen intar man några gram salt och ett glas torrt vittvin.
Efter tävlingen får man så småningom äta lite mer, även kolhydrater, och få mera energi.
– En vecka efter tävlingen har man nått sin normalvikt. Under en vecka kan vikten öka med upp till fem kilo.
Heidis tävlingsvikt är 47 kilo och hon tävlar i längdklassen minus 163 cm.
I tävlingarna finns längdklasser, juniorer, masters som har tävlat tidigare och beginners som är nybörjare.
Under ett tävlingsveckoslut gör man lätt av med en hel del pengar även om man egentligen behöver ”endast” en liten bikini och högklackade skor. Det gäller att laga håret och naglarna och en representativ make up. Kroppen blir brun genom spray tanning.
– Spray tanning är inte så värst trevligt eftersom det känns kallt.
Heidi Höglund säger att fitness är en idrottsgren som ger belöning även om man inte skulle vinna en tävling.
Man kan väl undra hur hon orkar och hinner med detta för jobb och familjen kräver också sin tid.
– Är man bestämd och planerar på förhand hinner man nog ta hand om sig själv, säger Heidi, som fyller 30 år i maj. Hon är mamma till en storfamilj, hon och hennes man har fyra barn i åldern två till sex år.
Efter tävlingen i Helsingfors hade mamma och barnen en gemensam godisdag. Till saken hör dessutom att efter att barnen gått och lagt sig skämde mamman bort sig med glass.
Från Pargas deltog även Amanda Essén och Jani Pernell i Fitness Classic-tävlingen i Helsingfors.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi