Birger Björkqvist öppnar elgitarrmuseum i Pargas: ”En gitarr berör alla”

Birger Björkqvist öppnar elgitarrmuseum i juli. Bild: Malin Johansson

Från och med den första juli kommer man att kunna besöka Finlands enda elgitarrmuseum som finns i Skräbböle i Pargas.

Om drygt två veckor går en dröm i uppfyllelse för Pargasbon Birger Björkqvist. Då öppnar han sitt elgitarrmuseum där man hittar drygt 150 elgitarrer, basgitarrer, förstärkare, en trevlig skivsamling och mycket annat skoj.

– Det är Finlands enda elgitarrmuseum, konstaterar Björkqvist och visar mig vägen upp till museet som finns på vinden i hans egnahemshus.

Där möts man av en drömsk atmosfär som för en till rockmusikens olika decennier. I bakgrunden spelas olika rockfavoriter och Björkqvist berättar fascinerande historier om sina gitarrer och hur de har kommit i hans väg. De flesta elgitarrer har han köpt på nätet. För honom är museet så mycket mer än bara en samling gitarrer.

– Det är en social grej, via rockmusiken har jag träffat så många likasinnade människor. En gitarr berör alla.

Björkqvists intresse för rockmusiken började redan tidigt i tonåren. Att kunna öppna ett småskaligt elgitarrsmuseum har länge funnits i Björkqvist tankar och nu då han flyttade till ett egnahemshus med det perfekta utrymmet på vinden beslöt han sig för att göra slag i saken. Museet tänker han öppna den första juli och besökstiderna kommer att vara flexibla. Inträdet är 10 euro och förhandsbokning krävs. Så småningom kommer han också att öppna en Facebook-sida för museet. Björkqvist nås på bir.bjo@hotmail.com

Birger Björkqvist
Ålder: 50
Bor: i Pargas
Familj: barnen Jelka, Carla, Gabriel, Ricarda och Rafael
Intressen: rockmusik, elgitarrer
Aktuell som: har Finlands enda elgitarrmuseum som finns i Skräbböle på Trädgårdsgatan 20. Museet öppnar 1.7.2023.

Malin Johansson

1 Kommentar

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*