Birknäs behöver nya krafter

Birknäs byggdes 1912. Foto: Mikael  Heinrichs.
Birknäs byggdes 1912. Foto: Mikael Heinrichs.
I dag består Norra Pargas ungdomsförenings verksamhet till en stor del av uthyrning av den egna lokalen Birknäs i Lielax.
Det handlar om bröllop, släktträffar och andra kalas. Några gånger om året har föreningen också försökt arrangera danser, men med varierande framgång. Nilsby spelmän arrangerar årligen sitt evenemang Fina spelmän (Wiinit pelimannit) i lokalen.
Föreningen går enligt ordförande Bengt Karlsson för tillfället aningen på sparlåga.
– Vi hoppas naturligtvis på nytt folk och nya dragare som skulle kunna komma in med nya idéer, säger han. Själv har han suttit som ordförande sedan mitten av 1980-talet och skulle gärna ge ansvaret vidare.
– Vi har märkt att danserna lockar en viss åldersgrupp, nämligen dem som själva dansat mycket i sina ungdomsår. Dagens ungdom verkar inte egentligen gå på dans längre, säger Karlsson.

 Vi hoppas naturligtvis på nytt folk och nya dragare som skulle kunna komma in med nya idéer.

Läget långt ifrån stadens centrum och det faktum att ungdomar enklare rör sig från plats a till plats b har gjort att folk inte längre hittar till Birknäs.
– I ungdomsföreningarnas glansdagar fanns det få bilar, man rörde sig främst med båt och kunde samla ihop gäng från olika holmar och komma till Birknäs egen brygga, säger Karlsson.
Enligt Karlsson går intresset för ungdomsföreningarna – och deras lokaler – i vågor. Då Tor Sviberg i tiderna tog över och ryckte upp föreningen hade det till och med cirkulerat listor där man samlade namn för att avsluta föreningen helt och hållet.
– Då Lielax skola stängdes märktes det också i föreningens verksamhet, eftersom många av de som var aktiva i anknytning till skolan också var det i föreningen. Vi hade ett rätt så tätt samarbete, säger Karlsson.
Att Birknäs, liksom de övriga uf-lokalerna i periferin, är dyra i drift är ingen hemlighet. De kräver både pengar och tid – värdefulla resurser i dagens samhälle båda två – för att hållas vid god vigör.
– Vi beviljades också Leader-pengar för ett tiotal år sedan, men det höll på att gå riktigt tokigt då talkogänget helt enkelt tog slut. Till sist fick vi pensionärer att ställa upp med att måla väggar, säger Karlsson.
För tillfället vet Karlsson att bland annat köket skulle kräva en hel del arbete. Det motsvarar inte längre dagens krav och är för litet – men hur bygga ut?
Den saken har diskuterats mycket i styrelsen och en tanke är att eventuellt utvidga på baksidan, eftersom man inte vill förstöra den historiska fasaden.
– Då vi firade 100-årsjubileum hade vi många gamla medlemmar inbjudna till festen. Bland dem var en dam född 1912, samma år som Birknäs byggdes, och de historierna som hon kunde berätta borde man utan vidare teckna ned. Det borde göras innan alltför mycket glöms bort och försvinner, säger Karlsson som själv forskat en del kring husets historia.
Bland annat har han husets ursprungliga byggnadsritningar från 1910. Birknäs är trots allt det första föreningshuset som byggdes i Pargas.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Norra Pargas ungdomsförening

  • Lokal: Birknäs, byggd 1912
  • Ordförande: Bengt Karlsson
  • Medlemsantal: mellan 250 och 300