Bläck i olika former i fokus

Marianne Saarenvirtas utställning "Lumous" kan ses i Gamla kommunalstugan fram till slutet av juli. Foto: Mikael Heinrichs
Marianne Saarenvirtas utställning “Lumous” kan ses i Gamla kommunalstugan fram till slutet av juli. Foto: Mikael Heinrichs
Åbobon Marianne Saarenvirta ställer för tillfället ut ett sextiotal verk i Gamla kommunalstugan. De flesta av konstverken är till salu.
– Det här är min fjärde eller femte egna utställning i Åbotrakten och dessutom har jag deltagit i en del gemensamma utställningar, berättar Saarenvirta.
De flesta av konstverken är gjorda med olika bläcktekniker, men det finns också enstaka litografier, tuschteckningar, akrylmålningar, sedvanliga akvareller och kollage. Det äldsta utställda konstverket är en blyertsteckning från 2006 då konstnären var 16 år gammal.
– Av någon anledning finns där ett slags känslomässigt band och jag ville ha den teckningen med i utställningen. Jag gjorde väl mina första konstverk som 14-åring, men har egentligen tecknat ända sedan jag var liten, säger hon.
Många av de nu utställda verken har en drömlik, tidvis också mardrömslik, ton. Inte minst de två verken i det stora rummet på väggen med fönster.
Där har Saarenvirta använt sig av en teknik där hon blandat bläck och salt, vilket ger konstverken en textur och ett glitter utöver det vanliga.
Följande rum kunde också kallas ”det mörka rummet”, eftersom alla verken där är svartvita och stämningen faktiskt blir lätt kuslig. Inte minst kollaget ”Muistijälkiä” med sina sju minnesspår får en att stanna till av någon orsak.
– Jag hämtar inspiration från allt jag ser och upplever runtom mig och inom mig. Det brukar rätt ofta bli ansikten som återkommer i mina verk, berättar Saarenvirta.
Utställningen är öppen under hela juli månad enligt kommunalstugans sedvanliga öppettider (ti–fre kl. 10.30–18, lö kl. 12–18). Inträdet är fritt.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi