Bli inte osynlig

Foto: Trefikskyddet
Foto: Trefikskyddet
Vi har länge fått njuta av en och solig och varm höst, men oundvikligen börjar kvällarna mörkna allt tidigare. I Pargas pågår renoveringen av gatubelysningen längs med Kalkvägen och även vid övriga gatuavsnitt kontrollerar man att belysningen fungerar. Ljuset ökar tryggheten, även i trafiken.
Utanför centrum och i periferiområden är det glesare med gatubelysning – eller så finns ingen alls. Då gäller det att förse sig med reflex om man promenerar, joggar eller går ut med hunden kvällstid.

Lagen förpliktar att använda reflex när man rör sig i mörkret. Att vara utan reflex är dock inte straffbart.

Mest synlig blir fotgängaren och även cyklisten om hen använder en reflexväst. Det finns reflexvästar också för hundar liksom halsband och koppel med reflex. Reflextäcken finns även för hästar.
Man delar ofta ut reflexbrickor eller -band gratis. Det är bra att fästa helst två stycken på ytterkläder, väskor och ryggsäckar. Barnens ytterkläder är ofta försedda med reflexband och att använda reflexväst är väl självklart för alla dagisbarn. Det borde det vara även för oss äldre.
Vill man kan man också skaffa olika designreflexer. Men om det sedan är ens favorit seriefigur som reflex eller en enklare som man köper i vilken matbutik som helst, är det viktigt att reflexen fyller standarden och är CE-märkt.
I Finland har både Trafikskyddet och Autoliitto fört kampanjer för att öka användningen av reflexer. I höst har även det internationella bilförbundet FIA startat en kampanj på olika håll i Europa. Kampanjen som riktar sig speciellt till barn kan följas i sociala medier under #StayBright.
Samtidigt påminner man bilister om att de blir fotgängare så fort de stiger ut ur bilen, så man borde ha reflex med sig också i bilen. Det är bra att även ha en ficklampa och en reflexväst i bilen ifall det skulle hända något oväntat under bilresan.
I början av september skedde det i Egentliga Finland en allvarlig trafikolycka då en personbil krockade med en cyklist i mörkret. Olyckan skedde vid midnatt på en mycket mörk vägsträcka och cyklisten hade ingen cykellampa.
En reflex eller en reflexväst mångdubblar din synlighet. Lagen förpliktar att använda reflex när man rör sig i mörkret. Att vara utan reflex är dock inte straffbart.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi