Bostadsförmedling ska inte beaktas såsom kvartalekonomi

PSbostaderwebb
Mera långsiktighet önskvärt när man jämför bostadspriser.
Vd Teija Laaksonen på PS-Bostäder hänvisar till Finlands fastighetsförmedlarförbundets färska pressinfo när hon säger att i dag styckar både statistiken och nyheterna förändringarna i bostadspriser till så korta perioder att man inte får en rättvis bild av vad ändringarna betyder i praktiken för säljare och köpare.
– Man borde betona betydelsen av långsiktighet i prisjämförelsen eftersom vi sällan köper en bostad för att sälja den efter tre månader eller ens ett år. I Finland byter man bostad i medeltal vart sjunde år. Så när man betraktar utvecklingen av bostadspriserna borde man ha längre perspektiv än kvartal.
Är det rätt tid att sälja och köpa nu?
– När man planerar på att byta bostad är det bra att fundera på mellansumman som man betalar mellan sin gamla och nya bostad, säger fastighetsmäklare Barbro Sundell.
Nu kan det kännas så att det inte lönar sig att sälja eftersom man nödvändigtvis inte får årtiondets högsta pris. Samtidigt ska man ändå komma ihåg att man inte heller betalar årtiondets högsta pris. Om man väntar på försäljarens marknad måste man beakta att då köper man också sitt nya hem på försäljarens marknad.
– Man borde starta bostadsbytet med att först sälja sin egen bostad, säger Teija Laaksonen.
I dag finns det 58 egnahemshus till salu i Pargas.
– För cirka 60 procent av egnahemshusen begär man över 250 000 euro men bäst säljer objekt som kostar ungefär 200 000 euro.
Barbro Sundell säger att i dag skrämmer inte räntorna på bostadslån och det är lättare att få lån, men å andra sidan är det en hög tröskel att köpa en dyr objekt.
Nyligen har man startat  marknadsföringen av det nya objektet vid Kyrksundsstranden. Bostadsbolaget Ahvenranta består av fem radhus i två plan.
Försäljningsrepresentant Pertti Salonen berättar att detta relativt förmånliga nybygge passar för många behov. Lägenheterna varierar i storlek mellan 50 och 105 kvadratmeter. Till bostäderna hör bilplats med tak.
Året har enligt Teija Laaksonen börjat bättre än på länge.
– Vanligtvis har det varit tyst i januari-februari, men nu var januari bättre än på många år och också februari har varit helt ok.
I fjol sjönk omsättningen cirka 5,5 procent från föregående året.
– Vi gjorde ändå vinst och genomförde köp på ungefär hundra objekt.
Nu startar vår- och sommarsäsongen och handeln av fritidsobjekt får tilläggsfart från och med stugmässan som arrangeras i Helsingfors i slutet av mars.
Leena Lehtonen