Bubbel och lyckotårar på Open Minds vernissage

Utställare. Från vänster: Johan Engström, Wilma Mattsson, Ann Isaksson, Jesper Cederlöf, Joakim Svenskberg, Maria Blomqvist och Annika Backman. Bild: Malin Johansson.

Det var många känslor i luften då eleverna från Open Minds bildkonst-utbildning höll vernissage i fredags på Studio Strandvägen.

Det råder spänning i luften då rektor Henrik Grönroos från Västra Nylands folkhögskola höjer en skål för både utställare och lärare vid vernissagen för Open Minds konstutställning ”Blå”. Ett tjugotal personer hade samlats i Studio Strandvägen i Pargas i fredags för att vara med om vernissagen.

Undervisning tre gånger i veckan

Sedan september har en grupp bestående av sju elever, två lärare och en assistent samlats tre gånger i veckan för att tillsammans skapa, måla och fotografera. Open Minds är en studielinje inom Västra Nylands Folkhögskola som riktar sig till personer som upplever att de behöver särskilt stöd i inlärningsprocessen. I kursen i Pargas deltog Annika Backman, Maria Blomqvist, Jesper Cederlöf, Johan Engström, Ann Isaksson, Wilma Mattsson och Joakim Svenskberg.

– Tack till ÅUF! Det skulle inte ha blivit så här bra utan det perfekta utrymmet på Åbolands Bildkonstskola, säger Grönroos i sitt tal.

Projektet Open Minds och bildkonstundervisningen har förverkligats i samarbete med Åbolands ungdomsförbund, Västra Nylands Folkhögskola och Varha. Dessutom har man erhållit bidrag från kommunalrådet C G Sundells stiftelse. Open Minds-studielinjen startade i Karis för över 10 år sedan och har ordnats i Pargas sedan år 2018.

Sonja Dragon från Åbolands Bildkonstskola Konstila och fotografen Sanna Heikintalo har fungerat som lärare på kursen.

– Mitt enda krav då jag började var att alla skulle våga testa på olika tekniker och jag har blivit positivt överraskad många gånger. Vi har prövat på till exempel bläck,tusch, akryl, akvarellfärg, kol och kermaik under hösten och kursen har varit givande för oss alla som har varit med, säger Dragon.

Lärare Sonja Dragon avtackar sina duktiga elever. Bild: Malin Johansson.

“Jag hade en plan och så fick jag ändra allting”

Heikintalo som till vardags jobbar som fotograf har trivts som fisken i vattnet även om det inte riktigt blev som hon hade tänkt sig från början.

– Jag hade en plan och så fick jag ändra allting, säger hon och skrattar.

Heikintalo berättar att hon hade tänkt ha mera uppgifter med fotohistoria, bildläsning och hur man förverkligar ett foto enligt en idé, men det blev för abstrakt, så som tanken att också fotografi kan vara konst. Istället lade man fokus på kreativitet och experimentering. Kursdeltagarna fick låna systemkameror av Västra Nylands Folkhögskola och lärde sig grundläggande kunskaper om fotografering. Hur håller man i kameran? Hur ska man få fingrarna att räcka till? Hur fokuserar man med kameran? Frågorna var många och det var inte alltid så lätt med koncentrationen.

– I mitt vanliga jobb som fotograf får jag inte så här fritt och lekfullt experimentera. Det har varit en rolig höst med den här gruppen, säger Heikintalo.

Med inspiration av Tomas Ledins låt ”Blå, blå känslor” från 1973 har Annika Backman skapat sitt konstverk som är en stor canvasmålning i akryl.

Annika Backman är stolt över sitt konstverk. Bild: Malin Johansson.

– Jag har duttat på blå färg med en svamp och överst finns det guldskimmer.

Annika berättar att hon har trivts bra på kursen och att hon har fått pröva på mycket nytt, bland annat att använda en systemkamera. Men målandet har ändå varit det roligaste på kursen.

– Jag fick uppleva annorlunda saker än vad man är van vid och det har varit spännande.

Var hon ska placera sitt stora konstverk är ännu oklart.

Många känslor och fastlimmade fingrar

Maria Blomqvist fäller lyckotårar då lärarna tackar sina duktiga elever och hon visar stolt upp sina konstverk.

– Jag har gjort en stor ballong med papper på. Det har varit jätteroligt, fast jag limmade fast mina fingrar också av misstag.

Maria Blomqvist visar upp sitt konstverk till vänster, en grön boll. Bild: Malin Johansson.

Ann Isaksson har målat en stor, svart katt med akrylfärger.

– Att måla har varit roligast.

Ann Isaksson har målat en svart katt. Bild: Malin Johansson.

Utställningen med utvalda verk pågår fram till torsdag 21.12 på Strandvägen 10 i Pargas.

– Vi håller utställningen främst för att ge deltagarna en chans att visa upp en ny sida av sig själva för nära och bekanta, säger Dragon.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*