Bubbelfotboll för var och en

Ydeas och Bubbelligans ordförande Kevin Kluszewski. Foto: Mikael Heinrichs.
Ydeas och Bubbelligans ordförande Kevin Kluszewski. Foto: Mikael Heinrichs.
Spela med kompisarna, fira svensexa eller försök kvala in till VM i Thailand. Allt är möjligt, verkar det som.
Bubbelfotboll eller bumperz enligt ursprungsföretagets registrerade varumärke, kärt barn har många namn. Och egentligen handlar det om många olika grenar – fotbollen är bara en variant bland många man kan spela, men samtidigt den överlägset mest populära.
I all enkelhet handlar det alltså om en uppblåst plastbubbla som väger kring 10 kilo, litet beroende på storlek, som man klär på sig. I fotbollsvarianten gäller det sedan att som ett lag på 3–5 spelare försöka göra mål i motståndarens bur.
Regelverket är anpassningsbart, men faktum är att en speltid på tio minuter – särskilt i sommarvärmen – är mer än tillräckligt. Svettigt blir det nämligen rätt fort, också i kyligare väder.
Inne i bubblan är man mer än väl skyddad från omvärlden, men samtidigt väldigt inbjudande för en rejäl tackling. Det bästa är förstås att det inte gör ont trots att spelarna oftast kan ligga som käglor utspridda på planen.
Regelverket är likaså rätt fritt. Man får tackla spelare utan boll och röja utrymme för andra. Man får fånga bollen inne i plastkulan och springa med den, men inte hålla i den med händerna. Samtidigt blir man en mer än tydlig måltavla för tacklingar, eftersom bollen faller ut ur kulan då man faller.
I Åbotrakten finns åtminstone ett par företag som hyr ut utrustningen. Bland dem finns Bubbleball.fi med Pargaskopplingar genom delägaren Mats Talonen och andelslaget Ydeas som grundades hösten 2013 av ett tjugotal tradenomstuderande vid Novia i Åbo.
Bubbleball.fi startade upp verksamheten förra sommaren och erbjuder bubbelfotboll i olika former för kompisgäng, företag, idrottsföreningar och till exempel svensexor.
– Hittills har det främst varit svensexor och företagsevent vi jobbat med. I princip är det Åbo med omnejd som gäller för vår del, eftersom transportkostnaderna annars lätt äter upp intresset, säger Talonen som tillsammans med Jonas Lind driver företaget.
Fotboll är den mest populära varianten att spela, men det finns också andra varianter som sumo, bowling eller amerikansk fotboll.
– Vi samarbetar med Leaf Areena i Åbo och erbjuder paket som kombinerar bubbelfotboll och deras bastu- och poolavdelning, berättar Talonen.
De har också planer på att ordna någon form av evenemang i samband med Pargasdagarna i början av juni.
Vem kan då spela bubbelfotboll?
– De enda begränsningarna är egentligen längden som borde vara minst 140 centimeter och en maxvikt på 120 kilo. Spela kan man både inomhus och utomhus på gräs eller konstgräs, berättar Talonen.
Andelslaget Ydeas har däremot tagit steget fullt ut med ligaspel i bubbelfotboll. I sommar arrangerar de för andra året ligaspel. Grupper kommer att spelas åtminstone i Åbo, Tammerfors och Jyväskylä samt eventuellt också i Esbo. Dessutom ordnas cupturneringar i samarbete med lokala arrangörer – och vinnarna i grupperna och cupturneringarna har faktiskt chansen att kvala in till VM som spelas i Thailand. Resorna står arrangören för.

Vägen till VM går via Kuplaliiga.com

  • Sista anmälningsdag till ligan 22.5.
  • Ligaspelet i Åbo börjar 6.6 med sommarpaus i juli.
  • Matcherna spelas i Åbo i Barkplanens i ishockeyrink.
  • Öppet för kompisgäng, företag eller regelrätta idrottsföreningar.
  • I Tammerfors och Jyväskylä spelas ligan i augusti-september, likaså i Esbo om allt löser sig.
  • Cuporter så här långt är Ekenäs 21.5, Kiukais (Eura) 24.7 och Raumo 19.8.
  • De bästa lagen i varje grupp samt cupvinnarna bjuds in till finalturneringen den 1.10 i Impivaara fotbollshall i Åbo.
  • Vinnarlaget får möjligheten att representera Finland i bubbelfotbolls-VM i Thailand. Arrangören bekostar resorna för upp till åtta spelare till VM-turneringen.
  • I ligaspel är matchtiden 2 x 10 minuter med en kort paus mellan halvlekarna och matcherna spelas med fem mot fem. Maximalt tre avbytare per lag och match.
  • Planen är att också spela juniorserier (U20 och U17).

Ligaspelet har ett aningen striktare regelverk än annars, bland annat är tacklingar bakifrån på spelare utan boll är inte tillåtna.
– Det är en regel som kommit från det internationella förbundet och som alla länders representanter omfattat, berättar Kevin Kluszewski som är ordförande och kontaktperson för Ydeas.
VM-turneringen spelas med mål i handbollsstorlek, men i Åbo är tanken att spela ligan med små fotbollsmål som används i spel sju mot sju.
– I förra årets Åbogrupp deltog fem lag, men i år har vi redan nio anmälda då det återstår en månad av anmälningstiden, säger Kluszewski som hoppas på mellan tio och tjugo deltagande lag.
För att klara sig gäller det väl först och främst att vara uthållig, eller hur?
– Orsaken att vi tror på den här grenen är att förutsättningarna att vara bra är helt annorlunda än i andra, mer etablerade grenar. Bollskicklighet är inte det enda kriteriet, utan i princip kan vem som helst vara bra, säger Kluszewski.
PK:s redaktör hölls åtminstone inte så länge på fötterna …

Grenen föddes 2011 i Norge och för en gångs skull är också Finland med bland föregångarna.
– Vår liga som spelades för första gången i fjol hör faktiskt till de första i världen. Åtminstone i Italien och USA har det spelats ligaspel, men i Norden torde vi varit först ute, påpekar Kluszewski.
Arrangören försäkrar inte spelarna i ligaspel, men vid privattillställningar är deltagarna försäkrade.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi