Budgeten håller inte: Stadsdirektören ska utarbeta åtgärdsprogram

Det blir stora överskridningar inom social- och hälsovårdssektorn. Arkivfoto

Pargas stad står inför stora ekonomiska utmaningar och under måndagens möte beslöt stadsstyrelsen att ge stadsdirektören fullmakt att arbeta fram ett åtgärdsprogram för att minska det väntade minusresultatet och för att möjliggöra en balanserad ekonomi under budgetåret 2020.

Under stadsstyrelsen nästa möte kommer innehållet i åtgärdsprogrammet att diskuteras vidare och då förväntas stadsdirektör Patrik Nygrén kunna berätta mer om hur man går vidare.

Skatteintäkterna sjunker

Orsaken till den ekonomiska krisen ligger i att Pargas stads skatteinkomster verkar bli cirka 1,4 miljoner euro mindre än budgeterat.

Utgående från det ekonomiska läget i juni ser dessutom enheten för familjetjänster ut att överskrida sin budget med cirka 1,1 miljoner euro, vilket är hela 45 procent mera än de budgeterade medlen. Enligt prognosen skulle socialservice ligga över med cirka 500 000 euro och äldreomsorgen med ca 490 000 euro.

Också statsandelarna kommer i år att vara cirka 100 000 euro mindre än budgeterat.

– Största överraskningen var nog den skatteprognos som kom förra veckan, säger Pargas stads ekonomichef Petra Palmroos och fortsätter:

– Eftersom det från början fanns ett minus på cirka 2 miljoner i stadens budget, så tål den inte så hemskt mycket extra.

Inom social – och hälsovården finns det budgetöverskridningar som med säkerhet kommer att förverkligas. Övriga överskridningar handlar om så kallade prognostiserade överskridningar.

Diskuterades flitigt

Diskussionen om det ekonomiska läget tog upp en stor del av måndagens möte och ledamöterna i stadsstyrelsen var bekymrade över läget.

– Vi har gjort upp en minusbudget för det här året och om det går över med flera miljoner så är det självklart allvarligt, säger stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

Men trots det pressade läget har man inte förlorat hoppet.

– Man får inte kasta yxan i sjön. Det går nog att ordna men det kräver lite tid, säger Holmberg.

Ändrade behörighetskrav för posten som teknisk chef

Stadsstyrelsen beslöt också under måndagen att på nytt ledigförklara tjänsten som teknisk chef.

Under mötet beslöt man även att ändra behörighetskraven enligt följande: den som söker tjänsten bör ha en högskoleexamen inom teknik eller annan lämplig högskoleexamen samt god förmåga att i tal och skrift använda svenska och finska.

Tidigare krävdes en högre högskoleexamen men det kravet har nu slopats för att locka fler sökande.

När tjänsten ledigförklarades i våras förlängdes ansökningstiden en gång. Den 17 juni hade staden fått in bara fyra ansökningar trots att man hade tagit hjälp av en extern konsult. De ansökningarna beaktas också i fortsättningen.

Carina Holm, Patricia Torvalds
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*