Buon’ Anno! Gott nytt år!

Nu ska vi lära oss att skriva 2024 i stället för 2023. Det kräver lite uppmärksamhet och fokusering. Samma gäller det faktum att vi ska välja en ny president. Uppmärksamhet, stenkoll och fokusering. Vem är värd denna titel, detta vårt lands högsta ämbete? I lilla Pargas står vi också inför hövdingsbyte. Blir det andra bullar nu? Var det betär förr? Valdes rätt person? Var det rätta personer som valde? Ja, inga veit ja jag inga. He e som’e e å he blir som’e blir.

Själv ser jag fram emot sommaren. Jag ska ut och resa! Till La Bella Sicilia. Just nu försöker jag komma i rätt fiilis genom att plöja igenom alla avsnitt av Il Commissario Montalbano på Netflix, för tredje gången, insupa gester, temperament och caffétraditioner, vilka är helt olika våra. Jag dricker caffé macchinato rätt ofta nuförtiden, och så småningom börjar vårt finska kaffe smaka ganska, hmmm, platt och surt.

Man kan ju alltid googla. T.ex på det italienska kroppsspråket – handgesterna, det är en liten vetenskap i sig. De verkar vara så himla viktiga för att få fram sin åsikt och visa sina känslor. Åh, vad jag saknar sånt här i vårt land! Viftandet och gestikulerandet kunde kanske lätta på den deprimerande dimma vår uppfostran och religion lägger över oss, och som tar sig uttryck i buttert supande och slagsmål! Gräla och var som en riktig stronzo eller stronza, men på nyktert huvud, vet ja! Och, vill jag tillägga: älska och respektera din Nonna, även om hon ger dig kring öronen med ragù-sleven (konkret, eller mera verbalt) och kom ihåg att spaghettin ska kokas al dente i välsaltat vatten och cappuccino ska ALDRIG drickas efter klockan 11 på dagen.

Jag medger också att det blir allt svårare att lära sig språk. Hårdskivan (min hjärna) är överfull, mest med onödig kunskap. Hur jag än försöker lyssna och memorera så går det inte att komma ihåg ett endaste dugg. Niente. Nu har jag försökt installera duolingo i min telefon. Jag fortsätter försöka. Tills någon kommer och hjälper en gammal Nonna.

Grazie, tutti,

Skini Lindgård
Kultur är det som är mitt hjärta närmast

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*