Butiksnostalgi

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Precis som Sol-Britt Wikström säger i intervjun fanns det ännu för 25 år sedan en närbutik i så gott som varje knut i Pargas. Jag kan inte undgå att ta en liten promenad längs minnenas boulevard.
Jag minns det som i går då jag promenerade ner för Parsbybacken med mina surt förvärvade (okej, kanske inte fullt så surt – men i alla fall) veckopengsslantar för att handla lösgodis per stycke i Tamminens butik i samma lokal där det i dag finns en barberare.
Man tog för tjugo penni av dom röda där uppe till vänster, för femtio penni av de sura längst ner och två stycken av dom stora, sega röda formel 1-bilarna.
Dessutom var butiksnamnen mycket mer fantasifulla på den tiden. Det fanns bland andra Kukkura, Ankkuri och Fagerlunds butik i centrum, Anitas i Malmnäsbacken, Bodils i Finbyvägens ända, Fyren i Rödjan på lämpligt promenadavstånd från barndomens fotbolls- och ishockeyplan nummer ett, Elma bakom kyrkan, Eeros handel i Söderby, Kaunistos butik i Ersby och förstås Konstra i både Tennby och i samma hus där PK:s och ÅU:s Pargasredaktion i dag huserar i andra våningen av.
Sen kan man förstås inte glömma Sokos/Öboden och den – åtminstone för mig – legendariska bok- och pappersavdelningen i övre våningen. Där hittade man allt en liten grabb kunde tänkas behöva, från frimärken och samlingsalbum till böcker och pysselmaterial.
Cafét och matstället Mocca gick inte heller av för hackor, trots att tobaksröken var rätt så inpyrd i de mörka och tunga båsen längs väggen mot affären. Välstekt pyttipanna med ett ägg (solsidan upp) hörde till standardproceduren, självklart med massor av sötsur HP-sås på sidan. Trapporna man gick upp för var likaså minst sagt spännande på den tiden.
Trots att F:ma E. Stenroos, eller ”lilla butiken” som vi kallade den i min dåtida umgängeskrets, nu stängt sina dörrar finns det hopp om någon form av renässans för de mindre butikerna. Kanske inte som regelrätta mat- eller dagligvaruhandlar, men som hybrider av två (eller flera) olika sorters ställen.
Kombinationer av butik och café, bokhandel, turistinformation eller varför inte pub är mera dagens melodi. Åtminstone i de större städerna har kvartersbutikerna den senaste tiden upplevt ett litet uppsving. Personligen hoppas jag innerligt att den trenden hittar också till mindre orter. Och jo, jag lovar handla också i de små affärerna.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi