Byakampen i Kårlax i år

Arrangörer. Kårlax samfällda byaförenings styrelse, här med Tomi Lastuniemi (t.v.), ordförande Jonny Rittinghaus, Bertel Nordlund, Ulla Nordlund och Solveig Karlsson i spetsen står för arrangemangen vid årets byakamp. Foto: Mikael Heinrichs.
Arrangörer. Kårlax samfällda byaförenings styrelse, här med Tomi Lastuniemi (t.v.), ordförande Jonny Rittinghaus, Bertel Nordlund, Ulla Nordlund och Solveig Karlsson i spetsen står för arrangemangen vid årets byakamp. Foto: Mikael Heinrichs.
Lördagen den 3 september blir det igen dags för den lekfulla – men samtidigt väldigt prestigefyllda – byakampen i Pargas.
I år är det regerande mästarna Kårlax som står som värdar och i skrivande stund har åtminstone fjolårets arrangörer i Munkviken bekräftat sitt deltagande. Årets byakamp kommer att arrangeras vid Sandbacka som är byaföreningens lokal.
– Målsättningen är ju att alla som deltar ska ha kul och att deltagarna från de olika byaföreningarna ska lära känna varandra bättre. Själva tävlingen är väl sist och slutligen en bisak, säger Ulla Nordlund.
I fjol var Kårlax den enda byn ”utanför” centrum som deltog, och nu är meningen att man ska sätta Kårlax på kartan på allvar.
– Vi har skickat ut inbjudningar till så gott som alla byalag och föreningar vi känner till och har kontaktuppgifter till, men om någon som blivit utan inbjudan känner att de vill delta är det bara att höra av sig till oss, säger Kårlax samfällda byaförenings ordförande Jonny Rittinghaus.
Kårlax byaförening har aktivt jobbat för att få med också fritidsboende i verksamheten. Det största årligen återkommande evenemangen är dekoreringen av midsommarstången och sommarfesten som brukar samla ett hundratal deltagare. Oktoberfesten i Sandbacka är följande större evenemang efter byakampen.
– Vi hoppas förstås att så många som möjligt hittar hit också i september, både tävlande och hejarklackar, säger Ulla Nordlund.
Grenarna i år kommer att vara åtta till antalet: största pumpan (en per by), tärningskast i ring, styltgång på hinderbana, pilkastning, staplande av ved, luftpistolskytte, äggstafett och förstås prestigegrenen dragkamp.
I fjol vann Kårlax byakampen med minsta möjliga marginal före Munkviken med poängen 44–43.
Byarna deltar med sexmannalag, där det ska ingå två kvinnor, två män och två juniorer i åldern 7–15 år. Lagen väljer sedan internt vilka som deltar i vilka grenar.
– Vi kommer också att ha caféförsäljning och soppa. Ett litet bidrag för arrangemangen har Pargas stad bistått med, berättar Ulla Nordlund.
Tävlingarna inleds klockan 13 och beräknas ta ett par-tre timmar.
Tidsfristen för laganmälningar går ut den sista augusti. Kårlax samfällda byaförenings e-postadress är karlaxinfo@gmail.com. Det går också bra att ringa till Jonny Rittinghaus på 040-963 4304.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi