Byakampen i Tennäs i år

Årets arrangörer. Det är Tennäs som står i ordning att arrangera byakampen i Pargas i år. I fjol kom laget tvåa. Foto: Privat
Den tredje upplagan av byakampen i Pargas ordnas söndagen den 22 oktober klockan 13.00. I år är det Tennäs som står för arrangemangen.
– I fjol var vi bara tre lag som deltog, men året innan i Munkviken var det många fler. Vi hoppas förstås på att så många byaföreningar som möjligt skulle anta utmaningen, säger Timo Söderholm från Tennäs – eller rättare sagt Tennäs Nattorienterare, Teno, som föreningen egentligen heter.
Alltså vänta litet, Tennäs Nattorienterare?
– Japp. Det handlar om ett kompisgäng som tillsammans med familjerna brukat tälta i ungefär tio års tid på en holme här nära. Till en början tältade vi också på vintern och barnen var små, nu är de i övre tonåren, skrattar Söderholm.
Riktigt allt om vilka grenar det blir på agendan i årets byakamp vill Söderholm inte ännu avslöja. Men pilkastning, ”tractor pulling”, precisionsgrenar av olika slag och en del med brandsläckning som tema finns åtminstone i planerna.
– Tanken är att grenarna ska vara sådana att man kan klara sig bra också med tur och skicklighet. Det ska inte vara rå styrka som gäller, man har ingen fördel som lag av att ha ett femmannalag bestående av vuxna karlar, utan det här ska vara ett familjeevenemang, slår Söderholm fast.
Lagstorleken borde vara minst fem personer, men man önskar att lagen som deltar har fler medlemmar än så. Man räknar med åtminstone 5–6 deltagande lag.
– Vi kommer att ordna med kaffe- och grillkorvsförsäljning samt smörgåsar på tävlingsplatsen, berättar han.
Att det blev Tennäs tur att stå för arrangemangen trots att man (bara) blev tvåa i fjol har att göra med att det var arrangörsföreningen i Kårlax som vann förra årets byakamp och man ville inte ordna tävlingen i samma by två år i rad.
Något beslut om hur det blir nästa år är inte ännu fattat.
Sista anmälningsdag för byakampen är tisdagen den 17 oktober. Anmälningar tas helst emot per e-post till timo.soderholm@parnet.fi. Det går också att ringa till 040-580 2808, men e-postanmälningar är att föredra. Adressen till tävlingsplatsen är på ett ungefär Tennäsvägen 85 – det handlar om en åker så någon exakt adress finns inte att tillgå.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi