Cirkusverkstäder och trollkonster på årets Pargasdagar

Pargasdagar4Fredagen 5.6 och lördagen 6.6 är det igen dags för Pargasdagarna.
I år ordnas Pargasdagarna för 40:e gången. Programmet är ganska likt tidigare år, men några nyheter bjuder arrangörerna på, bland annat får man lära sig jonglera och prova på diablo. Pargasdagarna arrangeras i år av Väståbolands företagarförening och Pargas stad.
På Köpmansgatan kommer det att finnas ungefär lika mycket försäljare som tidigare år, i fjol var det 65 försäljare och man räknar med att ungefär lika många kommer att finnas på plats även i år. Bland annat kommer det att säljas hantverk, kläder, delikatesser och där kommer att finnas representanter för föreningar som har lotterier och våffelförsäljning. Enligt Minna Ruohonen som är ordförande i företagarföreningen kommer det i år att finnas flera försäljare som satsar på välmående, bland annat kommer det att säljas olika hälsoprodukter och hälsochoklad.
Pargas stad kommer att inleda sin Sommarturné som de kallar En bit av Paradiset under Pargasdagarna. Turnén går ut på att man lyfter fram det goda som staden har att erbjuda, till exempel smultronställen, sevärdheter, badstränder och matställen. Staden kommer att ha ett tält på Köpmansgatan där man får information och en broschyr om vad man kan göra här, till exempel om man får gäster från andra orter.
– Det är ju ofta så att man själv småningom slutar se allt det fina som finns runt omkring när man bor här. Då kan det vara bra med en påminnelse om alla härliga smultronställen som faktiskt finns här, säger Pargas informationschef Anne-Maarit Itänen. Tillsammans med kulturchefen Fia Isaksson, turismchefen Niclas Gestranius och Peter Lindgren från stadens tomtförsäljning håller hon i trådarna för turnén som kommer att besöka alla kommundelar i Pargas under sommaren.
Fredagens program inleds klockan 10 med att daghemsbarnen går parad genom Köpmansgatan. Klockan 12 kommer stadsdirektören Patrik Nygrén att hålla ett öppningstal och klockan 13-15 håller Turun Sirkus verkstäder i jonglering och diablo. Verkstäderna är öppna och kostnadsfria för alla intresserade. Samtidigt uppträder också en trollkonstnär från cirkusen. Företagarföreningen har skaffat ett hoppslott för barnen och ponnyridning ordnas som vanligt.
På fredag morgon anländer oljebekämpningsfartyget Halli till Kalkhamnens brygga. Fartyget håller öppna dörrar klockan 10-12 på lördagen. Klockan 14 på lördagen uppträder Flottans musikkör vid Ahonenska hörnet och på söndagen 7.6. håller Sås och Kopp konsert i Sarlinska Skolan klockan 16.
Marina Saanila