Clowner och andra pajaser

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Som småbarnsförälder är det omöjligt att just nu undvika frågor om skrämmande clowner som sägs ha synats till än här och än där under dygnets mörka timmar.
Att lugnt och sansat förklara att det handlar om något helt annat än det som till exempel sjukhusclownerna gör då de försöker pigga upp och hämta ett glatt och roligt inslag till den säkert rätt trista sjukhusvardagen är det minsta man kan göra i den situationen, men visst känns det ju aningen idiotiskt att man ens ska behöva förklara en sådan sak.
Men då sexåringen ser en bild från tidningen och frågar om det där är sådana clowner som skräms får man ta de hederliga, gladlynta och rödnäsade i försvar. Man får nästan hoppas att Näsdagen den 11 november på något vis skulle ta upp också den här problematiken och ta de ”äkta” clownerna i försvar.
Fenomenet med de skrämmande clownerna är med stor sannolikhet precis lika övergående som alla andra tillspetsade korttidsfenomen som i dagens livestreamade samhälle dyker upp från ingenstans för att ta upp oproportionerligt mycket utrymme för att sedan ungefär lika snabbt försvinna igen.

Just nu är det tydligen en skrämmande clownmask som gäller, nästa månad kan det igen mycket väl vara något helt annat.

”Snackisarna” kommer och går som aldrig förr. Allting ska dras till sin spets (och för det mesta finns det alltid en dold agenda bakom). För att se sig själv lätt i spegeln kan tanken om att sälja tidningar eller samla klick på nätet mycket väl vara en agenda.
Att den amerikanska högtiden halloween som tack vare marknadskrafterna (och amerikansieringen i samhället) på fullt allvar tagit plats också i Finland råkar sammanfalla med just den här clownboomen är i sig olyckligt och på många daghem och skolor har man fått fundera om kring halloweenprogrammet.
Att tiga ihjäl någonting som upplevs som obekvämt är förstås också ett sätt att hantera svåra saker, men knappast den bästa metoden. Elaka clowner har knappast setts till i Nordkorea, och om de mot förmodan hade synats till också där är det bergsäkert att omvärlden inte skulle få veta om det.
Busstreck har funnits sedan urminnes tider, de tar sig bara olika uttryck i olika tidsåldrar. Just nu är det tydligen en skrämmande clownmask som gäller, nästa månad kan det igen mycket väl vara något helt annat.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi