Coronan har kostat Pargas en halv miljon i år

blå skylt med text om coronavaccination
Bara i år har coronan kostat en halv miljon för Pargas stad. Foto: Carina Holm

Under årets fyra första månader uppgick kostnaderna för coronaviruset till 482 267 euro eller närmare en halv miljon euro i Pargas.

De största kostnaderna beror på hälsovården. Staden har köpt tjänster för drygt 241 000 euro och personalkostnaderna på grund av coronapandemin har uppgått till nästan 145 000 euro.

Det konstaterar social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström i den ekonomiska rapporteringen som social- och hälsovårdsnämnden tar del av på torsdag.

Kostnader för distansmottagning

Staden har också betalat en ny avgift för distansmottagning till sjukvårdsdistriktet på grund av coronan.

Distansmottagningen har använts då coronatestning har behövt göras utanför Pargas hälsocentrals öppettider. Då har staden betalat för vårdbedömning per telefon, coronatest och laboratoriebesöksavgift.

Svårt att få personal till äldreomsorgen

En annan utmaning för social- och hälsovården är äldreomsorgen, där det finns en risk att staden behöver köpa mer tjänster än vad man har budgeterat för.

– Ett nytt fenomen är att lediga platser inom stadens egen äldreomsorg i skärgården inte kan användas, eftersom det inte finns tillräckligt med personal så att personaldimensioneringen uppfylls. Det är speciellt svårt att rekrytera behörig personal till skärgården, skriver Lindström.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*