Då hela hösten (och våren) hänger på F5

I går var det igen dagen D för många av oss. Dagen då anmälningen till höstens (och i vissa fall vårens) kurser vid medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi öppnade.

Efter idogt bläddrande i den eminenta kurskatalogen som damp ner i postlådan redan för ett antal veckor sedan har det i ett och annat Pargashem ritats cirklar runt de kurser man hoppas få en plats åt sig själv eller barnen på.

Det gäller att i god tid innan klockan nio på morgonen ha navigerat fram till kombi.pargas.fi. Förstås är det en fördel om man kommer ihåg sitt lösenord också.

Men oj, sidan ser helt annorlunda ut än den gjorde i fjol vid samma tidpunkt. Hur ska det här gå vägen?

Jag känner hur svettpärlorna hopar sig i pannan och hur ryggen sakta blir allt fuktigare. Ska jag klara av det här? Fixar jag så att barnen får gå på de kurser de vill i höst?

Klockan på skärmen visar 8.57. Knappa tre minuter återstår tills vi får se om serverkapaciteten räcker till och om allt faktiskt lyckas.

Jag kollar ännu att barnens uppgifter finns kopplade till mitt konto. Allt ser bra ut. Jag söker fram kursen som jag antar har störst sannolikhet att bli fullsatt först. Öppnar följande kurs i ett annat webbläsarfönster.

Jag trycker F5 för att ladda om sidan.
8.58.

Spänningen stiger, den är nästan olidlig. Tänk att allt kan hänga på en så skör tråd. Tänk om det blir strömavbrott? Eller om säkringen går? Eller om fiberabonnemanget plötsligt bestämmer sig för att säga upp kontraktet?

F5.
8.59.

När ska den där lilla korgen efter kursnamnet riktigt bli grön (eller vad händer med den)?

F5.
Fortfarande 8.59.

Hur kan tiden gå så här långsamt?

F5. F5. F5. 9.00. Där, där är ett litet plus på korgen. Klick.

Sakta men säkert dyker det upp något i korgen längst upp på sidan. Ett klick till. 15 minuter tid att bekräfta. Det här ser ju lovande ut!

Och allt går vägen. Anmälningarna går igenom och jag får en bokningsbekräftelse till min e-post. Äntligen har man tid att dricka kaffet som stått orört på bordet i en kvart.

Vid lunchtid klarnar det att de populäraste kurserna hos Kombi – än en gång – fyllts på bara några minuter. Dessutom slog man – än en gång – nytt rekord i antalet anmälningar då Kombi under den första timmen registrerade 2 000 anmälningar till de olika kurserna.

Inget kraschade, men visst var sidan aningen trög tidvis.

Först till kvarn, och allt det där.

Hösten (och våren) är förhoppningsvis räddade. Den fria bildningen har levererat – än en gång.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*