Dags att anmäla sig som försäljare

Deltar i julmarknaden. Fr.v. Marianne Hemgård, Sonja Österlund, Marita Ake, Sonja Tobiasson, Margareta Aller och Mikaela Vesterlund-Laine. Foto: Leena Lehtonen.
Deltar i julmarknaden. Fr.v. Marianne Hemgård, Sonja Österlund, Marita Ake, Sonja Tobiasson, Margareta Aller och Mikaela Vesterlund-Laine. Foto: Leena Lehtonen.
– Om man vill komma till julmarknaden som försäljare är det dags att anmäla sig nu, påminner Sonja Österholm. Detta gör man till stadens infopunkt/näringslivstjänster, tel. 0400-117 123.
De mest centrala platserna längs med Gamla Malmens gator och stråk är redan reserverade men platser finns det nog kvar fortfarande.
– Det är många som tycker att vår julmarknad är stämningsfull och de vill komma på nytt, säger Österholm. Hon tillägger att försäljarna gärna får klä sig i gammal stil.
Nytt är att marknaden, som i år arrangeras lördagen den 12 december, inleds en timme tidigare än förut, dvs den börjar klockan 12 och slutar klockan 16. Under marknaden är området stängt för fordonstrafik.
På Fredrikastugan kan man igen avnjuta risgrynsgröt i det stämningsfulla lidret på gården.
– Den efterfrågades i fjol och nu kommer den att serveras igen, berättar värdinnan på museicaféet Marita Ake.
I själva stugan kan man ta en kopp kaffe med marängtårta eller dadelkaka.
Marthorna har öppet hus i sin Brinkas-stuga.
– Vi kommer att servera glögg, kaffe, saft och pepparkakor, berättar Mikaela Vesterlund-Laine.
– Vi har även lotteri med en stor och fin julkorg som vinst, tillägger Margareta Aller.
Åbolands hantverk och Gullkrona informerar om sin verksamhet och har öppet hus i vävstugan i Blåa huset och i garnstallet vid Klockarståget.
– Vi berättar om kurser och övrigt utbud, man kan delta i ett lotteri, och i vävstugan kan man träffa flitiga väverskor, säger tf verksamhetsledare Sonja Tobiasson.
Mittemot Blåa huset kan man titta in i smedjan och se mästersmeden Mikko Flemming jobba.
– I Ella Janssons museistuga serveras glögg, kaffe och bakverk samt korngrynsgröt, berättar Sonja Österholm från hembygdsföreningens Gammaldags-grupp.
På plats är också knypplerskan Thea Lindell. Man säljer hantverk och eget ullgarn och i lillstugans tomtebo kan man träffa julgubben.
Hembygdsföreningen kommer att sälja nya produkter vid Ella Janssons. Det finns bl.a. en ny väggkalender för år 2016 som görs i samarbete med Sagalund och har Åbolänningar som tema. I kalendern ingår gamla bilder från hela Åboland och anekdoter som berättar om Åbolänningar med glimten i ögat. Det blir också nya kylskåpsmagneter med dialektala ord och uttryck.
Öppet hus med julstämning har även Curatio byggnadsvårdsförening i Åboland vid Malmgatan. Verksamhetsledare Marianne Hemgård berättar att det blir försäljning och en liten utställning kring handbiblioteket och naturligtvis rådgivning och information om kommande projekt.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi