Dags att plocka fram skidor och stavar – skidspåret öppnas till helgen i Pargas

Finby.  Snart kan man åka skidor i Pargas. Bild: Malin Johansson.

På lördagen öppnas konstsnöspåret i Finby för allmänheten. Spåret är 750 meter långt och åks fram och tillbaka i båda riktningarna.

För en knapp vecka sedan plockade skidsektionens talkoarbetare bort snölagringsmattorna från snöhögen i Finby under två kvällar. Sammanlagt deltog 15 personer per kväll. På tisdagsförmiddagen började man köra ut den lagrade snön i samarbete med Pargas stad.

Spåret öppnas på lördagen

I år har högen inte blivit mätt, men skidsektionen uppskattar att det finns cirka 2000-2500 kubikmeter snö i högen, aningen mindre än ifjol. Planen är att ha ett 750 meter långt spår som åks i båda riktningarna.

– Planen är att på lördagen öppna konstsnöspåret för allmänheten, säger skidsektionens ordförande Patrick Johansson.

Inge avgift för att åka skidor på sparsnön

Han lyfter fram att det är avgiftsfritt att åka skidor på konstsnöspåret i Finby, men den som vill får gärna betala en frivillig spåravgift till föreningen som sköter underhållet av skidspåret på talko. Att få åka skidor gratis på sparsnö hör till ovanligheterna.

– Skidspåret i Finby är bland de enda sparsnöspåren i Finland där man får åka skidor gratis, säger han.

På staketet vid trappan upp till skidstadion i Finby finns en skylt med information om betalning av frivillig spåravgift.

Under tisdagar och torsdagar från klockan 18-20 är skidspåret i huvudsak reserverat för skidsektionens juniorer. Från och med fredagskväll, förutsatt att prognosen håller i sig, kommer skidsektionens talkoarbetare att börja skjuta snö och förlänga skidspåret.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*