Dags för premiär på Lillholmen – utmaningar med bilar, barn och borttappade marsvin

Komedi. I år ser man många barn och unga på scenen i Teaterboulages sommarteater. Här ses bara en del av skådespelarna. Bild: Tuuli Meriläinen.

Teaterboulages sommarpjäs Radhusgatan 13B, som har premiär i morgon fredag, utspelas i en färggrann värld. I år får man se extra många barn och unga på scenen.

En radhusgård med många barn, en orkester i tvättstugan, en gul bil som kallas Pärlan och färgglada strumpor. Det är några av ingredienserna i Teaterboulages sommarsatsning Radhusgatan 13B som har premiär i morgon fredag. I pjäsen anmäler disponent Villgott Storm, spelad av Marcus Nordvall, radhuset till en tävling där man tävlar i vem som har den finaste gården i staden. Han försöker få alla radhusets invånare att bidra till upprustningen av gården under ledning av trädgårdskonsulten Hortenzia Greesroth, spelad av Julia Karlsson. Som man kan ana är vändningarna många och en del kaos att vänta. Det fartfyllda manuset, som skrevs av Skini Lindgård och Riddo Ridberg redan 2001, har nu omarbetats och piffats upp bland annat med nya musikstycken. Pjäsen passar både vuxna och barn. Senast Teaterboulage uppträdde med en sommarpjäs som passar hela familjen var 2015.

– Föreställningen är färggrann, energisk och rolig, säger Lindgård.

Tiimi. Riddo Ridberg och Skini Lindgård firar 40-jubileum för sitt konstnärliga samarbete. Det här firar de med att väcka pjäsen de skrev 2001 till liv. Bild: Tuuli Meriläinen.

Ida Ridberg, som är producent för pjäsen, säger att det är relativt många nya skådespelare med i år och att det är länge sedan man haft med så många barn och unga. Sammanlagt åtta skådespelare är under arton år. De är till stor glädje för det äldre gardet.

– Av de 27 personerna på scenen är den yngsta 10 år och den äldsta 78, säger Riddo Ridberg som regisserar också i år.

John Lassus, ordförande för föreningen Teaterboulage, konstaterar att det stora antalet barn också tyder på en bra återväxt och framtid för teatern. Pjäsens yngsta skådespelare Saga Helenius gestaltar Mimmi, som utseendemässigt har en del likheter med Pippi Långstrump. Också Helenius mamma Malin Helenius står i år på scen. Helenius berättar att man övat i tre månader och att allt med teatern har varit roligt, förutom då övningarna har räckt länge.

– Det är första gången jag spelar teater. I början var det lite svårt att lära sig replikerna. Men nu kan jag hela manuset ganska bra. Om jag har tråkigt på kvällarna så brukar jag läsa manuset, det är en bra kvällssaga.

Att det är premiär på fredag är både nervöst och roligt.

– Eftersom jag också uppträder inom dans är jag van att uppträda, men då man dansar måste man bara komma ihåg steg. Här måste jag också komma ihåg repliker.

Leaf Nordqvist spelar Mimmis äldre syster Charlotta, eller Charlie som hon brukar kallas. Nordqvist har gått ut Åbolands teaterskola där hon började redan i lågstadiet och 2019 var hon med i sin första Teaterboulageföreställning.

– Inom teatern är gemenskapen en stor grej för mig, man blir bra kompis med alla som är med i teatern. Det blir som en andra familj.

Hon tycker att det roligaste i sommarpjäsen är att hon får ropa åt sina småsyskon för i verkliga livet har hon inga syskon.

Sagovärld. Saga Helenius (t.v.) och Leaf Nordqvist hör till det yngre gardet i pjäsen Radhusgatan 13B. Bild: Tuuli Meriläinen.

Exakt när eller var Radhusgatan 13B utspelar sig får åskådaren inte veta. Med scenografin och klädseln har man velat skapa en egen värld som är både tidlös och färggrann. Maria Lundén som skapat dräkterna för pjäsen är med för elfte gången. Hon säger att hon fått ganska fria händer att skapa dräkterna i starka färger som ska föra tankarna till en sagovärld före mobiltelefonernas tid.

– Alla barnen bär en basker i sin favoritfärg och deras skosnören har samma färg som baskern. Alla har byxor som är lite för långa eller korta och flickornas kläder har bollfransar, säger Lundén.

Ida Ridberg berättar att det är totalt över 60 personer som arbetar med produktionen på olika sätt; skådespelare, produktionsteam, byggare, kaffetanter och andra frivilliga. Ofta är många familjemedlemmar engagerade i teatern och medan någon står på scen hjälper en annan i kulisserna.

– Jag som har vuxit upp med Teaterboulage har kunnat konstatera att teatern gett värdefulla kunskaper också för vuxenlivet.

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*