Dampremiär på söndag

Landslagskeeper. Linnéa Back spelar i mån av möjlighet både för Piffen och ÅIFK den här säsongen. Foto: Mikael Heinrichs
Landslagskeeper. Linnéa Back spelar i mån av möjlighet både för Piffen och ÅIFK den här säsongen. Foto: Mikael Heinrichs
Piffen inleder sin sjätte raka säsong i damernas division 1 på söndag. Lagets stomme är till stora delar intakt från fjolåret som slutade med en sjundeplacering. Nygammal i laget är Sandra Blomqvist samt från juniorsidan har Jenny Björklund tagit steget upp. Ny är också tränaren James Mashiri.
På damsidan samarbetar Piffen med Åbo IFK och en stor del av spelarna i båda lagen går under utvecklingsspelarstatus, vilket i praktiken betyder att de kan representera båda lagen.
En spelare som åtminstone kommer att få all den speltid hon önskar är målvakten Linnéa Back som är den enda egentliga målvakten i båda föreningarna – och dessutom med i landslagsringen.
– Målsättningen för säsongen är att behålla platsen i landslagsringen och utvecklas hela tiden. Det var oerhört lärorikt att vara med i landslaget och samtidigt motiverar det att jobba ännu hårdare. Att ryta till mera och dirigera försvaret ännu tydligare är kanske den punkten jag har mest att utveckla på, analyserar hon.
I och med att några ÅIFK- och PIF-matcher trots allt kolliderar och att landslagsspelaren då prioriterar FM-serien behövs en reserv.
– Därför håller Linnéa och målvaktstränaren Bror Blomqvist på att lära upp mig till målvakt, säger Jessica Ranta-aho som redan tidigare hunnit med en och annan match som inhoppare mellan stolparna.
Men i huvudsak är hennes spelplats fortfarande ute på planen.
Lagets målsättning i årets serie är att komma bland de fyra främsta.
– Det är ett prima gäng vi har och en bra blandning av erfarna och unga spelare med sprätt i benen, säger Ranta-aho.
Mashiri påpekar att siktet trots allt är ställt längre fram och i att utveckla en gemensam spelstil från juniorlagen ända fram till representationslaget.
– Jag vill att vi spelar en modern och snabb handboll med allt vad det innebär, säger han.
Piffen möter Atlas Wandas från Vanda med start klockan 15.45 på söndag i PIUG.
Se videointervjun här:

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Uppdaterat kl. 15:35: Korrigerat ett missförstånd. Malin Sjöblom spelade med Piffen också i fjol och har i år redan hunnit spela som utvecklingsspelare för ÅIFK i damernas FM-serie.