Dans som inspiration

 

Marina Saanila
Marina Saanila

Vid Sundkanten
De två senaste veckosluten har jag varit i PIUG och sett hundratals elever från musikinstitutet Arkipelag uppträda med dans och musik. För en och en halv vecka sedan var det Dansmaraton och förra helgen såg jag föreställningen Hitz där cirka 150 ungdomar uppträdde.
I år blev totalt 17 elever från Arkipelag färdiga med sina danstudier. Den yngsta som blir färdig i år, Ellen Kronberg, är bara 10 år och hon har dansat sedan hon var 4 år. En annan verklig talang är 14-åriga Saara Savolainen som är den yngsta i Pargas Arkipelags historia som blivit färdig från fördjupade studier i både samtida dans och balett vid så ung ålder.
Jag kan uppriktigt säga att jag tycker det är fantastiskt att få se hur ungdomarna uppträder med en så stark inlevelse och hur de förmår förmedla en sådan fin känsla till publiken. Jag har själv varit intresserad av dans hela mitt liv och jag vet hur mycket det ger när man får uttrycka sig med sin kropp till takten av musik. Känslan är befriande, det är som en sorts terapi. Det syntes på ungdomarna att de njöt av att få uppträda. Och jag njöt av att se ungdomarna och barnen dansa, lika mycket som jag själv njuter när jag får dansa. Jag är stolt och glad över att vi här i Pargas har ett musikinstitut som utbildar så duktiga dansare.
Det är mycket jobb som ligger bakom de årliga föreställningarna som Arkipelag uppför, de börjar träna inför showen redan under hösten, meningen är att alla elever ska få uppträda. Dans är ändå en konstform som skall visas upp, även om det också gör gott för själen att bara dansa för sig själv. Det är härligt att få se även de allra minsta stå på scenen och framföra koreografier. Det kan kännas nervöst innan man ska upp på scenen men stoltheten i barnens ansikten efteråt går inte att ta miste på.
Nu står sommaren och knackar på dörren. Den här tiden på året är det extra skönt att vara ute och röra på sig eller annars bara njuta av de långa, ljusa kvällarna. Även om just dans är extra inspirerade för mig kan man få inspiration av vilken konst- eller idrottsform som helst. I Pargas har vi lyckligtvis ett stort utbud av kultur- och idrottsevenemang, nästan varje veckoslut i sommar händer det någonting som man kan ta del av; konserter, teater, danser.
I kväll hälsar vi sommaren, med värmen, ljuset och växt-ligheten välkommen.
Jag önskar er alla en riktigt glad Valborg!