Dansant manifestation mot nedskärningar

Yrkisdans. Koreografin för dansen var gemensam, vissa delar hade koppling till den bransch man studerar. Foto: Mikael Heinrichs.
Yrkisdans. Koreografin för dansen var gemensam, vissa delar hade koppling till den bransch man studerar. Foto: Mikael Heinrichs.
Sammanlagt ett fyrtiotal yrkesutbildningar deltog i jippot som arrangerades av Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE i samarbete med studerandeföreningarna OSKU och SAKKI samt Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ.

I Pargas deltog Axxells personal och studerande med en dansuppvisning som på grund av vädret hölls inomhus. Den ursprungliga planen var att genomföra koreografin ute på konstgräsplanen, men nu fick gymnastiksalen duga.
Det var Axxells kosmetologstuderande under ledning av lektor Nina Björkfelt som höll i trådarna för dansen. Koreografin var gemensam för alla utbildningsanordnare i landet.
– Den här protestaktionen genomförs på olika vis på olika håll inom Axxell. I Brusaby satsade man på att publicera material på sociala medier. I Karis ordnades ett större jippo med riksdagsledamöter på plats, berättade Susanne Karlsson, enhetschef för Axxell i Pargas.
Bakgrunden till protesten är de nedskärningar på 190 miljoner euro i finansieringen av yrkesutbildningen som kommer att förverkligas nästa år. Summan motsvarar 18 000 andra stadiets studieplatser. Det totala antalet nybörjarplatser i år var 45 400.
– Nu får det vara slut på det här sparandet. Vi klarar inte av det mera, vi har nu gjort vår insats och mera mäktar vi inte med. Arbetslivet säger att vi behövs, och som det ser ut kommer det inte att finnas tillräckligt med studieplatser i framtiden. Vi ser till att våra ungdomar får en kvalitativ yrkesutbildning, men det naggas nog i kanterna. Det blir mera självstudier och färre närstudietimmar hela tiden, påpekar Karlsson.
Bilder, filmsnuttar och annat material från manifestationen hittas med hahstagen #amisliikkeessä som dessvärre inte har någon svenskspråkig motsvarighet. Av de svensk- och tvåspråkiga utbildningsanordnarna var det förutom Axxell endast Yrkesinstitutet Prakticum med verksamhet i Helsingfors och Borgå samt Östra Nylands yrkesinstitut Inveon i Borgå.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi