Den gråaste tiden på året

När jag skriver detta är det lördag. Jag har en timmes promenad bakom mig denna höstförmiddag. Solen gömmer sig någonstans bakom ett moln. Vädret är höstsvalt, men samtidigt konstigt varmt. Vi lever i den gråaste månaden på året.

November gör oss nedstämda. Vi behöver solens ljus och värme för att hålla oss energiska. Nu måste vi leta efter energi i vitaminburken. Dysterhet gör inte världssituationen bättre, vars följder också syns i vår vardag. Oron för stigande kostnader är reell. Hur länge kommer situationen att fortsätta så här? Hur mycket värre kan det bli? Hur ska jag överleva ekonomiskt? Var kan jag få hjälp om situationen blir svår? Ingen verkar ha svar på dessa frågor. Vi väntar. Vi försöker fatta rätt beslut med osäker information.

Jag funderade på vilken typ av överlevnadsplan jag skulle kunna göra för min egen ekonomi. Jag delar hushållet med fyra ungdomar. Konsumtionen är hög om den inte begränsas medvetet. Själv behöver jag egentligen inget nytt. Mycket distansarbete gör att jag inte behöver nya kläder.

Jag kunde minska på matkostnaderna om jag skulle fokusera på att planera måltiderna i förväg. En stor soppkastrull räcker även till nästa dag. Jag kan inte riktigt minska på uppvärmningskostnaderna, eftersom rumstemperaturen redan är låg sedan tidigare. Vi eldar oftare i den öppna spisen nu. Jag undrar också hur länge det räcker innan köksmaskinerna ger upp hoppet. Jag hoppas att de håller minst ett år till.

Eftersom pengarna inte verkar räcka till en utlandsresa eller något annat extra, är det bäst att fokusera på något annat som får en att må bra mitt i det gråa. Jag kunde lära mig att laga nya maträtter, samtidigt som jag gör min egen överlevnadsplan. Samtidigt skulle jag laga så pass mycket mat att en del kunde frysas in för att ätas vid ett senare tillfälle. Handarbeten har alltid varit ett bra alternativ för mig då jag kan skapa något varmt för mig själv och till mina nära och kära på samma gång.

När du läser tidningen är det sex söndagar kvar till jul. Vid julen börjar dagarna bli längre igen. Då kan man rikta blicken mot våren. I februari kan man plantera de första fröna. I min kolumn i början av maj skrev jag om naturens blomning. På något sätt öppnas man själv i samma takt som knopparna på träden. Ibland måste man stänga för att sedan öppna upp igen. Det är därför vi har november och andra gråa och mörka månader. Ha ett underbart slut på året alla!

Milla Jakobsson
En snart 50-årig mamma, som funderar på sitt välmående
Översättning: Malin Johansson

1 Kommentar

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*