Den lilla och den stora lögnen

Vilken är den mest berömda lögnen? Kejsarens nya kläder, kanske? Julgubben är väl den första man får bekanta sig med eller bär man med sig en och annan vit lögn om var man höll hus när man kom hem alltför sent från ungdomsäventyren?

Samerna har många ord för snö. Det borde också finnas flera ord för lögn. Det är ju trots allt en väsentlig skillnad på om man berättar att man fått en gös på 12 kg och att man förnekar att man startat ett krig.

Att jorden är platt var från början ren okunskap men det blev till en lögn när kyrkans makthavare ville hålla kvar uppfattningen ännu när sanningen krupit fram. Det finns en del som inte tror på månlandningen och det finns de som sett Elvis livslevande långt efter att han dog. Problemet är att det som är lögn för en är sanning för en annan. Det handlar om vad man vill tro och hur obekvämt det blir om ens egen lilla sanning blir till lögn.

Ett annat problem är att vi idag blir överösta med information där graden av sanning varierar. Sant, nästan sant, halvsanning, friserade fakta, alternativa tolkningar, fake news, lögner, propaganda – kärt barn har många namn. Det var nog lättare förr när man serverades en eller högst ett par sanningar – men bättre var det inte. Det är idag lättare att sprida osanningar men det är också lättare att avslöja dem.

Det finns många kandidater till det drygaste man nånsin hört. I de sorgliga tider vi nu lever i med krig och åsiktsförtryck förundras vi dagligen över hur och om människor alls tänker. När det är straffbart att kalla ett krig för krig och när historien skrivs om för att passa in i den stora lögnen. Hur är det möjligt att så många går på de uppenbara lögnerna?

Det är inte alls unikt. Historien är full av exempel där folkmassor följt sin ledare i fördärvet. Servera dem en stor lögn, slå ner kritik och lova en lysande, ärofull framtid. Det har gått hem, gång på gång. Lyckligtvis har de som gått längst hittills alltid till slut avslöjats och störtats men vägen dit har varit kantad av fruktansvärda lidanden längs den stora lögnens väg.

Det finns alltid de som genomskådar lögnerna men det krävs mod att stå upp för sanningen när man vet konsekvenserna. Där har vi historiens stora hjältar, de som sällan nämns i historieböckerna. Trots allt får och ska man vara optimist.

Kvinnorna klipper sitt hår i Iran, mobiliseringskontor brinner i Ryssland, oärliga ministrar får gå och Greta klimatstrejkar. Ingen ska få komma undan med den stora lögnen. Men fortsätt med fiskehistorierna, de piggar upp!

Folke Öhman
Tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*